Kokkolan Energia toimittaa nyt myös PPA-sopimuksella aurinkovoimaloita yrityksille.

Kotimaiset energiayhtiöt perustivat uuden palveluyhtiön kiihdyttääkseen aurinkosähkön hyödyntämistä yrityksissä

Kotimaiset energiayhtiöt päättivät helpottaa yritysten aurinkosähköön siirtymistä perustamalla yhdessä aurinkosähkön palveluyhtiön nimeltä Palveluyhtiö Naps Aurinkovoimala Oy. Tavoitteena on useiden megawattien voimalaitoskanta jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

- Aurinkosähkön kannattavuus ja kilpailukyky kotimaisena, päästöttömänä energiantuotantomuotona on kehittynyt viime vuosina erittäin hyvin. Aurinkosähkölle on vahva kysyntä, mutta sen käyttöönottoa on selvästi hillinnyt yritysten epäröinti omistaa tai investoida pääomiaan omaan voimalaan, Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki toteaa taustoista.

Aurinkosähkön hyödyntämisen kasvu on ollut Suomessa nousujohteessa viime vuosina. Energiayhtiöt kokevat, että aurinkosähkölle on olemassa vielä toteutunutta kasvua suurempi kiinnostus, kun sen käyttöönottoon liittyvät investoinnit ja käytännön asiat hoidetaan asiakkaiden puolesta palveluna. Uuden yhtiön avulla energiayhtiöt voivat palvella yritysasiakkaita investoimalla aurinkovoimalaan näiden puolesta. Samalla yhtiöt kehittävät uusiutuvan energian osuutta Suomen energiamarkkinassa.

PPA-sopimus tekee aurinkosähköön siirtymisestä helpompaa

Uudessa PPA-palvelumallissa (Power Purchase Agreement) yritysasiakas saa aurinkosähkön taloudelliset ja ympäristöhyödyt sekä Napsin aurinkovoimalan kiinteistönsä katolle ilman omaa investointia tai ylläpidon vastuita. Yritys sitoutuu ostamaan voimalan tuottaman päästöttömän aurinkosähkön 15 vuoden sopimuskauden ajan. Tämän jälkeen yritys voi lunastaa voimalan omakseen ja jatkaa sähkön tuotantoa voimalan noin 30 - 40 vuoden elinkaaren loppuajan. Aurinkosähkön käyttäjäksi siirtyminen on palvelun myötä näin entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Aurinkovoimala sopii yrityksille, joiden energian kulutukseen tarvitaan vähintään 150 kWp:n aurinkojärjestelmä. Pienempiä aurinkovoimaloita voidaan myös toteuttaa riippuen yrityksen sähkönkulutusprofiilista. Kotitalouksille Kokkolan Energia myy aurinkosähköjärjestelmiä entiseen tapaan avaimet käteen -periaatteella.

- PPA-palvelumalli antaa meille mahdollisuuden tarjota yritykselle helpon siirtymisen aurinkosähkön käyttäjäksi. Suomen johtava aurinkosähköyhtiö Naps takaa, että aurinkovoimala suunnitellaan ja rakennetaan korkeatasoisesti. Me puolestamme hoidamme kaikki voimalan rahoitukseen ja käyttöön liittyvät toiminnot. Palvelu on siis yrityksille erittäin helppoa, Rintamäki kertoo.

Palveluyhtiö Naps Aurinkovoimala Oy on nimensä mukaisesti perustettu yhdessä aurinkosähköpioneeri Naps Solar -konsernin kanssa. Yhtiön omistajien välinen roolitus on selkeä. Naps Solar Systems Oy suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimalat ja Kokkolan Energian, Oulun Seudun Sähkön, Pori Energian, Rauman Energian, Vantaan Energian ja VSV-Yhtiöiden omistama Naps Aurinkovoimala Oy rahoittaa, käyttää ja kunnossapitää voimalat asiakkaiden katoilla.

Naps Aurinkovoimala Oy:n palveluja myyvät sekä sen kotimaiset energiayhtiöomistajat että Naps. Yhtiö tavoittelee johtavan aurinkosähköpalvelujen toimittajan asemaa.

- Energiayhtiöiden tuoma vuosikymmenten hanke- ja investointiosaaminen sekä luotettavuus mahdollistavat entistä helpommat ratkaisut asiakkaille. Tutuilta, vakavaraisilta energiayhtiöiltä on helppo ostaa aurinkosähköä. Näiden toimijoiden luotetaan myös pysyvän energiamarkkinoilla koko aurinkosähköjärjestelmän pitkän eliniän, summaa Napsin toimitusjohtaja Jussi Ojanen asiakkaiden osoittamaa tarvetta, jota varten palvelu perustetaan.


Lisätietoja:

Mikko Rintamäki, toimitusjohtaja Kokkolan Energia Oy, mikko.rintamaki@kokkolanenergia.fi tai 040 558 2289

Jussi Ojanen, toimitusjohtaja Naps Solar –konserni, jussi.ojanen@napssolar.com tai 050 453 6801

Naps on yksi maailman kokeneimpia aurinkosähköjärjestelmien toteuttajia. Yhtiö sai alkunsa Nesteen tuotekehitysosastolta, ja tänään sen omistajina ovat Taalerin Kiertotalous –rahasto sekä Naps Aurinkovoimalan perustaneet kuusi energiayhtiötä. Naps on neljän toimintavuosikymmenensä aikana toteuttanut kymmeniätuhansia aurinkosähköhankkeita, toimitettujen järjestelmien määrän lähennellessä 200 tuhatta.

Jaa artikkeli