Pääkirjanpitäjän pestiin harjoittelun ja opinnäytetyön kautta

Johanna Palokangas pitää kirjanpidon ja maksuvalvonnan langat käsissään Kokkolan Energialla. Vajaa kolmekymppisenä Palokangas aloitti liiketalouden opinnot edeten nopeasti kesätöiden, opinnäytetyön ja kirjanpitäjän työn kautta Kokkolan Energian pääkirjanpitäjäksi.

Kirjanpidon tiimi hoitaa Kokkolan Energian kaikkien kolmen yhtiön kirjanpidon ja maksuvalvonnan. Hallittava kokonaisuus on laaja ja osaamista tiimissä täytyy löytyä monelta osa-alueelta. Palokangas pyrkii rakentamaan toimivan tiimin, missä jokaisella on oma osaamisalueensa.

– Minun pitää ainakin pintapuolisesti tietää kaikista asioista, mutta käytännön tasolla työtehtäviä hoidetaan osaamisen mukaan. Jatkuvasti myös kehitämme prosesseja ja yritämme saada asiat sujumaan vielä vähän paremmin, Palokangas kertoo.

Vaatemyyjästä pääkirjanpitäjäksi

Alle kolmikymppisenä Johanna Palokangas päätti vaihtaa alaa, koska Kokkolan seudulla ei ollut tarjolla toiveiden mukaista työtä. Hän oli aikaisemmalta koulutukseltaan tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööri ja työskenteli vaatekaupassa myyjänä. Ajatuksena oli työllistyä palkanlaskijaksi, joten Palokangas aloitti liiketalouden opinnot.

Opiskelujen edetessä kesätyöpaikka Kokkolan Energialle aukesi kesällä 2012. Seuraavana talvena Palokangas teki opinnäytetyön Kokkolan Energialle. Tuolloin yhtiöllä oli edessä yhtiöittäminen ja Johanna tutki opinnäytetyössään yhtiöittämisen vaikutusta poistoihin ja veroihin.

Onnistuneen kesäharjoittelun ja opinnäytetyön ansiosta Johanna Palokangas sai jalan Energian toimitalon oven väliin.
- Valmistumisen jälkeen aloitin kirjanpitäjänä ja pääkirjanpitäjänä olen työskennellytä vuoden verran. Nopeasti olen edennyt ja välillä itsekin hätkähdän vauhtia. Olen kuitenkin ottanut kaikki mahdollisuudet vastaan, mitä on annettu, eikä ole ollut tarvetta jarrutella.

Perhevapailta paluu muuttuneeseen työympäristöön

Suurimman osan korona-ajasta Johanna Palokangas oli perhevapailla. Hän palasi keskelle etätyökuvioita ja vieläpä uuteen positioon ja tiimin esimieheksi.

– Palatessani takaisin töihin kaikki oli muuttunut. Muut olivat muutokseen jo tottuneet, mutta itselle uudet käytännöt vaativat opettelua. Myös esimiestyö tuli siinä vaiheessa uutena asiana. Onneksi ympärillä oli hyvä tiimi. Sain tukea niin, että pääsin kyytiin mukaan, Palokangas kiittelee.

Koronan myötä tapahtunut muutos oli myös positiivinen. Esimerkiksi teamsin käyttö on osaltaan helpottanut työntekoa, sillä Palokangas tekee yhteistyötä laajasti Energian porukan kanssa, jotka työskentelevät eri toimipisteissä.

– Ennen asiat hoidettiin puhelimitse, mutta teamsin kautta keskustelu ja opastus on helpompaa, kun näytön pystyy tarvittaessa jakamaan.

Toimivassa tiimissä jaetaan vastuuta

Johanna Palokangas on esihenkilönä helposti lähestyttävä ja kuuntelee herkällä korvalla tiimin jäseniä.

– Haluan, että minua on helppo lähestyä, olipa asia tai ongelma mikä tahansa. Joko ongelma ratkaistaan siinä hetkessä tai myöhemmin. Jos joku homma ei toimi, sille täytyy tehdä jotain.

Kokkolan Energia on Johannan mukaan työnantajana koulutusmyönteinen. Kehittymiseen annetaan mahdollisuus ja työntekijään luotetaan.

Johanna tunnustaa olevansa itseään kohtaan kriittinen ja pyrkivänsä täydellisyyteen. Oma itseluottamus on kuitenkin kasvanut sen myötä, kun luotto työnantajan suunnalta on kohdallaan.

– Olen vuoden aikana oppinut todella paljon uusia asioita ja saanut mielekkäitä työtehtäviä. Välillä työtehtävät ovat tuntuneet jopa niin haastavalta, että itse olen ollut epävarma selviämisestäni, mutta aina on selvitty.

Työsuhdepyöräetu innosti sähköpyörän hankintaan

Pääkirjanpitäjän vapaa-aika kuluu perheen ja lasten harrastusten parissa. Lisäksi hän lenkkeilee 12-vuotiaan koiravanhuksen kanssa.

Maastopyöräilystä Johanna innostui hankittuaan sähköisen työsuhdepyörän.

– Ilman työnantajan tukea en varmaankaan olisi hankkinut sähköpyörää. Maastolenkkien lisäksi poljen mahdollisuuksien mukaan myös 5,5 kilometrin työmatkaa. Loppujen lopuksi ajallisesti ei paljon häviä, lähteekö aamulla pyörällä vai autolla töihin, Johanna toteaa.