Monta syytä valita kaukolämpö

Kaukolämpö toi kokkolalaisen Marjo Hukarin arkeen asumisen helppoutta. Rahallista säästöä lämmityskustannuksista kertyy vuositasolla huomattava summa, minkä lisäksi öljylämmityksen korvaaminen ympäristöystävällisellä kaukolämmöllä on vastuullinen ilmastoteko.

Kaukolämpökohteissa asuu jo yli 35 000 kokkolalaista. Viimeisen 10 vuoden aikana Kokkolassa noin 500 omakoti- ja paritaloa on vaihtanut lämmitysmuodon öljylämmityksestä kaukolämpöön. Vähentyneenä poltettuna öljymääränä se vastaa vuosittain noin 900 000 litraa kevyttä polttoöljyä, mikä puolestaan tarkoittaa vuositasolla noin 2 300 tonnia CO2-päästöjä.

Marjo Hukarille viime joulu Halkokarilla sijaitsevassa kodissaan oli ensimmäinen kaukolämpöjoulu. Joulunviettoon saapuneille perheenjäsenille lisämukavuutta toi se, ettei joulutunnelma päässyt viilenemään sen takia, että suihkussa käydessä olisi loppunut lämmin vesi.

– Ei loppunut vierailta lämmin vesi, vaikka jokainen kävi suihkussa vuoron perään, Hukari nauraa.

Toisenlaisiakin tilanteita vuosien saatossa ehti tulla eteen. Marjo Hukari asuu 1960-luvun alkupuolella rakennetussa, ja seuraavalla vuosikymmenellä laajennetussa paritalossa, jonka asunnoissa on erilliset lämmitysjärjestelmät. Hukarilla oli viime vuoden lopulle saakka käytössään öljylämmityksen lisäksi varaava sähkölämmitys sekä mahdollisuus myös puunpolttoon.

– Jos sähkölämmitys oli kesäisin päällä, säästösyistä pidin lämminvesivaraajaa lämpimänä vain osittain. Se tarkoitti, ettei illalla tullut enää lämmintä suihkuvettä, jos talossa oli useampi ihminen. Se oli sellainen vanhasta lämmitysjärjestelmästä aiheutunut epämukavuustekijä.
 

Työt sujuivat jouhevasti ja aikataulu piti

Tunnetuista syistä johtunut sähkönhinnan nousu viime vuonna sekä myös korkealle kivunnut öljynhinta saivat Marjo Hukarin miettimään vakavissaan lämmitysjärjestelmän vaihtamista, olihan ajatus kytenyt mielessä jo pidempään muutenkin.

– Kaukolämpö vaikutti helpoimmalta ratkaisulta, koska kaukolämpöverkosto oli laajentunut ihan nurkalle. Syyskuussa otin yhteyttä Kokkolan Energiaan ja toiveeni oli, että muutostyöt ehdittäisiin tehdä ennen talvea. Arviot sähkön tulevista hinnoista ja sähkölaskujen suuruuksista kuulostivat noihin aikoihin tosi hurjilta, eikä esimerkiksi hintakatosta ollut vielä tietoa.

Helpotus oli suuri, kun joulukuun alkupuolella maanrakennusporukka kalustoineen ilmestyi pihamaalle, ja käytännön työt alkoivat. Sitä ennen Hukari oli käynyt läpi työsuunnitelmat ja muut käytännön asiat yhdessä Kokkolan Energian asiantuntijoiden kanssa.

– Kaikki sujui aivan loistavasti. Aikataulut pitivät, vaikka kova pakkanen yhdessä vaiheessa hieman viivästytti töitä. Sekin oli mukavaa, että työntekijät jättivät paikat aina siistimpään kuntoon, kuin mitä ne olivat heidän tullessaan. Joulunalusviikolla kaukolämpö kytkettiin päälle ja se tuntui kyllä ihanalta. Jälkeenpäin Kokkolan Energialta vielä soitettiin minulle ja varmistettiin, että kaikki toimii kuten pitää, hän kehuu.
 

MarjoHukari-KaukolammonAsiakastarina2.jpg

Marjo Hukarin mukaan kaukolämpö on yllättänyt edullisuudellaan.

Rahallista tukea öljylämmityksestä luopumiseen

Talousasioiden ammattilaisena Marjo Hukari luonnollisesti laski tarkasti investoinnin rahalliset hyödyt. Hänelle myös myönnettiin 4 000 euroa ELY-tukea, jota maksetaan fossiilisesta lämmityksestä luopuville pientalojen omistajille. Hän sanoo päätyneensä lämmitysmuodon vaihtamiseen siinäkin tapauksessa, että ELY-tuki olisi jäänyt saamatta. Nyt se oli tervetullut lisä.

– Kaukolämpöliittymä oli edullisempi kuin odotin. Sitä en osaa sanoa vielä ihan tarkasti, paljonko kaiken kaikkiaan säästän lämmityskustannuksissa, koska aikaa on kulunut vielä varsin vähän, ja sähkön hinta on vaihdellut voimakkaasti. Tammikuun osalta säästö oli noin 150 euroa edellisvuoteen verrattuna, ja joka tapauksessa vuositasolla puhutaan tuhansista euroista. Se tarkoittaa myös sitä, että hankinnan takaisinmaksuaika on lyhyt, Hukari kertoo tyytyväisenä. Kellariin puolestaan tulee runsaasti tyhjää tilaa, kun sieltä poistuvat öljykattila ja 2 000-litrainen varaaja.

Ensimmäisten kuukausien aikana hän kertoo huomanneensa senkin, että lämmityksen voi käytännössä unohtaa kokonaan.

– Kaukolämpö on niin helppo, tasainen ja huoleton, että nyt voin hyvillä mielin keskittyä nauttimaan arjesta.