Kokkolanenergia.fi-verkkosivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Kokkolan Energian verkkosivustoa kokkolanenergia.fi. Tätä sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (finlex.fi). Seloste on laadittu 21.12.2020 tilanteen mukaisena.

Miten saavutettava verkkopalvelu on?

Verkkosivusto vastaa osittain WCAG-kriteeristön 2.1 A- ja AA-tason saavutettavuusvaatimuksia. Saavutettavuuden arviointi perustuu sivuston ylläpitäjän omaan testaukseen ja arvioon.

Ei-saavutettava sisältö (WCAG-kriteerien mukaiset)

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen. Sivustolla on havaittu ainakin tässä selosteessa mainitut puutteet.

Havaittavuus

  • Sivuston ajankohtaista-sivuilla on kuvia, joilta puuttuu vaihtoehtoinen teksti eli tekstivastine. (WCAG 1.1.1)
  • Ajankohtaista-sivujen HTML-semantiikassa on puutteita. Otsikointihierargia ei ole joka sivulla looginen, kun H1-otsikkoa seuraa H3-otsikko. Osalla sivuista on tyhjiä otsikkoelementtejä. (WCAG 1.3.1)
  • Tekstin ja taustavärin kontrasti ei ole kaikissa sisällöissä riittävän suuri. (WCAG 1.4.3)

Hallittavuus

  • ”Löydä sinulle sopivin sähkösopimus” testin avaava linkki sekä valintojen tekeminen testin sisällä ei toimi oikein pelkästään näppäimistöä käyttämällä. (WCAG 2.1.1)
  • Sivuilla ei ole ”hyppää sisältöön” linkkiä, joka mahdollistaisi toistuvien lohkojen ohittamisen. (WCAG 2.4.1)
  • Osasta klikattavista elementeistä puuttuu näkyvä kohdistus, joka vaikeuttaa mm. menu-valikon käyttöä näppäimistöllä. (WCAG 2.4.7)

Ymmärrettävyys

  • Sivustolla on linkkejä, jotka avautuvat uuteen välilehteen tai siirtävät käyttäjän toiseen palveluun, joista käyttäjä ei saa tietoa ennen linkin avaamista. Sivustolla on myös linkkejä, joista avautuu PDF-asiakirjoja ilman ennakkotietoa. (WCAG 3.2.4)

Liitetiedostot

  • Sivusto sisältää liitetiedostoja (PDF), joista kaikki eivät ole saavutettavia.

Saavutettavuuspuutteiden korjaaminen

Edellä esitetyt puutteet pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Saavutettavuusselostetta täydennetään sitä mukaa, kun havaittuja puutteita on korjattu.

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

Kartat

Sivustolla on käytetty Google Maps-karttaupotusta sijaintitietojen esittämiseen. Kyseinen kartta ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön, jolloin se ei kuulu saavutettavuusvaatimusten lain piiriin. Karttaupotus ja sen sijaintitiedot ovat suurilta osin saavutettavat.

Tiedostot, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018

Sivustolla on PDF-tiedostoja, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018, jolloin ne eivät kuulu saavutettavuusvaatimusten lain piiriin.

Kolmannen osapuolen tuottama sisältö

Sivustolla on käytössä kolmannen osapuolen palvelusta (Youtube) upotettuja videoita, joiden upotusikkunassa voi olla ei-saavutettavia toimintoja.

Videot, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020

Sivustolla on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020, jolloin ne eivät kuulu lain vaatimusten piiriin.

Palautetta saavutettavuudesta

Huomasitko verkkosivustollamme puutteen saavutettavuudessa, jota ei ole mainittu tässä selosteessa? Ilmoita siitä meille sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kokkolanenergia.fi. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Saavutettavuuden valvonta

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@kokkolanenergia.fi. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto,

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi

Puhelinnumero vaihde 0295 016 000