Seuraa ja säädä kotisi lämmityskustannuksia

Energian kustannusten hallinta kannattaa aloittaa kodin lämmityskustannusten tarkastelusta. Kodin kokonaisenergian kulutuksesta asuintilojen lämmitys lohkaisee kokonaispotista 64,3 % tilastokeskuksen tutkimusten mukaan. Oman energiankulutuksen seuranta ja optimoiminen on helpoin tapa säästää tulevan lämmityskauden kustannuksissa.
 

"Kulutustaan säännöllisesti seuraavat pystyvät optimoimaan sähkönkäyttöään tehokkaasti ja tavoitteellisesti."


Energiansäästö kannattaa aloittaa selvittämällä tämänhetkinen energiankulutus. Kulutustietoja seuraamalla teet energiansäästöstäsi tehokkaampaa ja tavoitteellisempaa. Tutkitusti kulutustaan säännöllisesti seuraavat pystyvät optimoimaan sähkönkäyttöään tehokkaasti ja tavoitteellisesti.

  • Kulutustietoja seuraamalla on helppo huomata mahdolliset piikit sähkön kulutuksessa. Selkeät poikkeamat voivat olla merkki esimerkiksi laitteen rikkoutumisesta.
  • Kulutustietoja seuraamalla huomaat, miten pienillä toimilla energiankulutusta on mahdollisuus säätää merkittävästi.
  • Asumisen energiankulutusta vähentämällä pienennät helpoiten omaa hiilijalanjälkeäsi.


Kodin lämmitysmuoto vaikuttaa oleellisesti asuintilojen lämmityskustannuksiin. Sähkölämmitteisissä kiinteistöissä energiankulutukseen osataan varautua, mutta Kokkolan Energiaverkkojen järjestelmäinsinööri Heikki Harjanteen mukaan monille maalämpöpumpun omistajille talvikuukausien sähkölasku voi tuottaa yllätyksen.

- Maalämpöpumpuissa on isot vastukset, jotka menevät päälle siinä vaiheessa, kun pakkanen alittaa -25 astetta, eli maalämpö ei silloin käytännössä toimi, vaan se lämmittää pelkästään sähköllä. Tätä voi kestää monta päivää, jopa viikkoja kylmänä talvena, Harjanne huomauttaa.

Miten seuraan energiankulutustani?

Kokkolan Energian asiakkaana voit seurata kulutustasi asiakasportaali Kompassista. Kirjauduttuasi asiakasportaaliin, näet kootusti sähkön ja mahdollisen kaukolämmön kulutuksen.

 

Kulutustiedot jopa tuntitasolla

Kompassista voit tarkastella kulutustietojasi tarkemmin vuosi-, kuukausi-, viikko- tai päivätasolla. Kaaviosta näkee ulkolämpötilan sekä vertailun edelliseen jaksoon. Kulutustiedot saat napin painalluksella vietyä myös exeliin, josta voit tarkastella jopa tuntikohtaista kulutusta. Tuntikohtaista kulutusta seuraamalla voit tunnistaa syyn päivän kulutuspiikkiin ja mahdollisesti pienentää sitä.

 

Kaukolämmön kulutustiedot

Kaukolämmön kulutustietoja kannattaa seurata sähkön kulutuksen tavoin. Huomioithan kuitenkin, että tuntikohtaiset kulutustiedot ovat saatavilla ainoastaan osalla kaukolämpöasiakkaista. Osa saa tiedon kulutuksesta kuukausitasolla laskun yhteydessä.

Valitse Asiakasportaali Kompassista lämmitys tarkasteltavaksi tuotteeksi. Voit valita kulutustietosi vuosi-, kuukausi-, viikko- tai päivätasolla. Kaukolämmön kulutuksessa näkyy myös lämpimän veden käyttö, sillä kaukolämpö lämmittää kotitaloudessa käytettävän veden. Huomioithan, että laskussa ilmoitetaan kaukolämmön virallinen mittausyksikkö MWh. Se täytyy jakaa 1000:lla, että saadaan Kompassissa näkyvä yksikkö KWh.

Vinkit kodin lämmityskustannusten pienentämiseen

Kun olet ottanut kulutuksen seurannan haltuun, kokeile näitä vinkkejä pienentääksesi kodin lämmityskustannuksia:

  • Tarkista huonelämpötilat. Seuraavilla lämpötiloilla pärjää mainiosti:
    Oleskelutilat 20 °C
    Makuuhuoneet 18 °C
    Varastot ja autotallit 5-12 °C
    Raput ja tuulikaapit 17 °C
  • Tuuleta nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella, älä jätä ikkunoita turhaan auki
  • Tiivistä ikkunat ja ovet muutaman vuoden välein
  • Tarkista termostaattien kunto ja säädöt
  • Laske kylpyhuoneen ja wc-tilojen mukavuuslattialämmityksen lämpötilaa
  • Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lisälämmönlähteitä (ilmalämpöpumppu ja takka)
  • Puhdista ja säädä ilmanvaihtojärjestelmä. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja lämmönvaihdin vähintään kahdesti vuodessa. Anna ammattilaisen tarkistaa, että järjestelmä on oikein säädetty.
  • Säädä koneellinen ilmanvaihto pienimmälle teholle poissaolon ajaksi. Älä koskaan pysäytä sitä kokonaan.
     

Lähteet: Motiva, tilastokeskus, asumisen energiankulutus 2020 ja Kokkolan Energian asiantuntijat