Kesätyö vuoromestarina

Kokkolan Energia työllistää kesätyöntekijöitä monissa erilaisissa tehtävissä. 23-vuotias Aatu Niskanen työskentelee kesän vuoromestarina Kokkolan Energian voimalaitoksilla. Kun Niskanen miettii työllistymistään opintojen jälkeen, energia-ala on hänen mukaansa myös silloin mielenkiintoinen vaihtoehto.

Kokkolan Energian voimalaitoksilla tuotetaan sähkön ja kaukolämmön lisäksi höyryä suurteollisuusalueen yrityksille. Isossa kuvassa vuoromestarin tehtävänä on voimalaitosten käynnissäpito, joten työssä pitää pystyä kantamaan vastuuta ja tekemään päätöksiä vaikkapa häiriö- tai vikatilanteissa.

– Olennaista on pitää kokonaisuus kasassa, ja paljon on kiinni omasta asenteesta, miten asioita käsittelee. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi suurteollisuusalueen teollisuusyritysten ja kuljetusyritysten kanssa, jotka toimittavat meille polttoainetta. Paljon on myös sisäistä viestintää, sillä vuoromestarin kautta kulkee tietoa esimiehiltä operaattoreille ja päinvastoin sekä vuorojen välillä. Vuorotyössä on tärkeää pitää seuraava vuoro tietoisena siitä, mistä tilanteesta he jatkavat omaa tekemistään, Aatu Niskanen kertoo.

Hänelle suurteollisuusalue ja Kokkolan Energian voimalaitokset ovat tuttuja jo viime kesältä. Moni kaverikin on löytänyt työpaikan KIP:n alueen yrityksistä. Aikaisemmin Niskanen ehti hankkia työkokemusta UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalta.

– Opiskelen konetekniikan insinööriksi Centria-ammattikorkeakoulussa. Opintoja on enää vuosi jäljellä, joten minun kannatti hakea esihenkilötyöhön, ja tämä oli siinä tilanteessa tosi hyvä vaihtoehto. Viime kesä opetti minulle paljon, ja edelleen opin uutta joka päivä.

Mielenkiinto teollisuutta ja tekniikkaa kohtaan olivat suurimmat syyt siihen, miksi Niskanen päätyi aikanaan insinööriopintojen pariin.

– Valmistun tulevaisuuden ammattiin, koska uutta tekniikkaa kehitetään koko ajan samalla kun vanhaa ylläpidetään. Paljon mahdollista, että hakeudun tulevaisuudessa nimenomaan energia-alalle, jossa varsinkin vihreä siirtymä muuttaa energiantuotantoa.

NiskanenAatu-kesatyontekija2.jpg

Pitkät vapaat ja kannustavat työkaverit

Työnsä yhtenä hyvänä puolena Aatu Niskanen pitää 12 tunnin vuorojärjestelmää, koska se auttaa jaksamaan.

– Pitkät vapaat helpottavat palautumista ja niiden yhteyteen on hyvä sovitella muitakin vapaita. Toki palkkakin on tärkeä, mutta kyllä työnteosta pitää myös tykätä. Työyhteisöllä on iso merkitys. Täällä työkaverit neuvovat ja kannustavat, ja apua saa aina kun tarvitsee. Koskaan ei tarvitse jäädä yksin minkään ongelman kanssa. Opinnoissa olemme vasta vähän raapaisseet voimalaitostekniikkaa, mutta siitäkin olen oppinut täällä valtavasti lisää.

Niskasen vapaa-aika kuluu perheen kanssa sekä jääkiekon, kuntosalin ja frisbeegolfin parissa.

– Suoritin Kuopiossa urheilulukion, ja sinä aikana pelasin puolustajana KalPan A- ja B-junioreissa SM-sarjaa. Lukion jälkeen kiekkoilin ensin Kokkolassa ja sitten Kalajoella, josta lähdin vielä New Yorkiin. Siellä kausi loppui koronaan, Aatu kertaa vaiheitaan jääkiekkoilijana.