Kaukolämpökodeissa lämpimän veden käyttö sähkökatkon aikana voi olla vaarallista

Kaukolämpötaloissa sähkökatkon aikana hanasta tuleva vesi voi olla kiehuvan kuumaa, jopa yli 100 asteista.

Miten sähkökatkot vaikuttavat kaukolämmitettyyn taloon?

Tulevan talven mahdolliset sähköpulasta aiheutuvat sähkökatkot vaikuttavat myös kaukolämpötaloihin. Lyhyet sähkökatkot eivät laske juurikaan sisälämpötiloja, mutta kaukolämpökodeissa hanasta laskettava lämmin vesi voi olla kiehuvan kuumaa sähkökatkon aikana. Varovaisuutta lämpimän veden käytössä täytyy noudattaa myös sähköjen palauduttua.

Sähkökatkon aikana talon lämmitys loppuu, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan pumppuun. Kuitenkin kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja talo ei tule katkon aikana viilenemään merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys alkaa toimimaan normaalisti talon kiertovesipumpun alkaessa toimimaan.
 

Älä käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana

Kaukolämpöasujan kannattaa välttää lämpimän veden käyttöä kokonaan sähkökatkon aikana. Pahimmassa tapauksessa hanasta tuleva vesi voi olla yli 100 asteista ja vaarana on saada palovammoja kiehuvasta vedestä. Käyttöveden korkea lämpötila voi myös vaurioittaa muoviputkistoja.

Sähkökatkon seurauksena asunnon käyttöveden kiertovesipumppu pysähtyy.

— Jos lämmönjakokeskuksen lämpimän käyttöveden säätöventtiili sattuu olemaan sähkökatkon alkaessa avoinna, on riski kiehuvan kuuman veden tulolle olemassa. Riski on sitä suurempi, mitä enemmän on pakkasta. Älä siis käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana. Erityisen tarkkana kannattaa olla perheen pienimpien kanssa, jotta he eivät pääse polttamaan itseään kuumalla vedellä, varoittaa Kokkolan Energian kaukolämpöpäällikkö Jani Söderström.

Sähkökatkon aikana hanasta voi edelleen tulla vettä, mutta riskeistä johtuen veden käyttöä kannattaa välttää. Myös välittömästi sähkökatkon jälkeen tulee olla varovainen lämpimän käyttöveden käytön kanssa.

Odota rauhassa sähkökatkon päättymistä

Talvipakkasella puolilämpimissä tiloissa sijaitsevilla laitteilla saattaa olla jäätymisvaara. Puolilämpimien tilojen ovia ei myöskään kannata turhaan aukoa, jotta lämpö ei karkaa. Odottele siis rauhassa sähkökatkon päättymistä.

Sähkökatkon jälkeen kannattaa käydä tarkistamassa, että kaukolämpölaitteet käynnistyvät normaalisti. Jos lämmitys ei lähde sähkökatkon jälkeen toimimaan, ole yhteydessä isännöitsijään,  huoltoyhtiöön tai Kokkolan Energian kaukolämmön vikapäivystysnumeroon, p. (06) 822 0600.

Kaukolämpölaitteisto kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti, jotta mahdolliset vuodot ja viat havaitaan hyvissä ajoin. Tutustu kaukolämpölaitteiston tarkistuslistaan.