Käytä sähköä edullisilla tunneilla

Sähkön kulutusjousto tai kysyntäjousto tarkoitaa sitä, että sähkön käyttö ajoitetaan mahdollisuuksien mukaan niin sanotusti halvoille tunneille, jolloin sähköä tuotetaan paljon ja se on edullista.

Sähkön käytön ajoittamisesta edullisille tunneille hyötyvät kaikki. Kiinteähintaista sähköä ostavat hyötyvät pidemmällä aikavälillä, kun energiayhtiöt voivat ostaa sähköä edullisemmin kulutuspiikkien tasaantuessa. Spot-hintaista pörssisähköä ostavat asiakkaat hyötyvät tuntihintojen seuraamisesta myös rahallisesti.

SahkonkaytonAjoitus.jpg

Yleisohjeena on sähkönkäytön pienentäminen arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin klo 16-20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16-17 ja 19-20 tietämille. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi
käynnistämällä ja käyttämällä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen.

Mistä tiedän, milloin sähkö on edullista?

FingridSovellusPieni.jpgNyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yön tunnit ovat sähkönkäytön kannalta edullisia. Sähkön hintaan vaikuttaa myös moni muu tekijä. Esimerkiksi tuulisella säällä tuulivoima toimii tehokkaammin ja sähköä on silloin enemmän tarjolla.

Sähkön hintojen seuraamiseen löytyy yksinkertaisia työkaluja. Sähkön pörssihintoja voi seurata suoraan Nordpoolin sivuilta. Tuntihintojen seuraamiseen löytyy myös Fingridin maksuton mobiilisovellus, jonka kautta sähkön hintoja on helppo seurata tunti tunnilta.

Sauno ja pese pyykkiä halvan sähkön tunteina

Sauna.jpgHyödynnä sähkön edulliset tunnit ja käytä silloin kodinkoneita, jotka kuluttavat paljon energiaa. Sähkön seuraavan päivän pörssihinnat ilmoitetaan aina edellisenä iltapäivänä. Näin voit suunnitella ja ajoittaa seuraavan vuorokauden sähkönkäyttösi edullisille tunneille.

Jos pörssihintojen seuraaminen tuntuu työläältä, vältä ainakin aamupäivän, iltapäivän ja alkuillan tunteja.

Muutama vinkki, mitä voit tehdä edullisilla tunneilla:

  • Valmista uunissa kerralla iso määrä ruokaa
  • Sauno
  • Pese pyykkiä
  • Pyöritä astianpesukone
  • Lataa sähköauto

Älykäs koti ajoittaa sähkönkäytön edullisille tunneille

Kodin älykkäät ohjausjärjestelmät mahdollistavat sähkön käytön ajoittamisen edullisille tunneille. Tutustu kodin kulutusjoustoon Motivan sivuilla.

SmartHome.jpg