Kokkolan katuja valaisevat tuhannet katuvalot

Kokkolan Energia vastaa kanta-Kokkolan alueella katuvalojen huollosta, kunnossapidosta ja rakentamisesta. Kokkolan katuvalot ovat Kokkolan kaupungin omistuksessa, lukuun ottamatta valtion omistamia teitä. Valtion omistaman tieverkon kehittämisestä sekä kunnossapidosta vastaa Väylävirasto.

Kokkolan kaupungissa on kymmeniä tuhansia katuvaloja. Kokkolassa käytetään pääosin kolmea erityyppistä valaisinta katuvaloissa; elohopeavalaisimia, led-valaisimia ja suurpainenatriumvalaisimia. Lisäksi käytössä on joitain satoja monimetallivalaisimia.

Vanhat elohopeavalaisimet vaihdetaan energiatehokkaisiin led-valaisimiin niiden käyttöiän päätyttyä. Oranssit suurpainenatriumvalaisimet vaihdetaan pääosin samanlaisiin, jotta kadun valaistus on yhteneväinen. Kokkolassa siirrytään asteittain käyttämään pääosin led-valaisimia.

Tällä hetkellä noin 80 % elohopeavalaisimista on vaihdettu led-valaisimiksi kanta-Kokkolan alueella ja  Kälviän, Lohtajan ja Ullavan alueella arviolta 60 %.

Jos huomaat katuvalon rikkoutuneen tai valaistuksessa on ongelmia, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen katuvalot@kokkolanenergia.fi tai soita asiakaspalveluumme p. 0800 050 60. Jos kyseisen alueen katuvalot eivät ole Kokkolan Energian huoltovastuulla, ohjaamme asian eteenpäin.

Kysyttävää Kokkolan katuvaloista?

Miksi katulamput palavat päivällä tai ovat sammuksissa yöllä?

Pääsääntöisesti kahdesta eri syystä. Yleisin syy on se, että katuvaloille tehdään sellaisia huoltotöitä, että valot pitää olla päällä. Tällaisia huoltotöitä ovat esimerkiksi lamppujen vaihto ja vianetsintä. Toinen syy on ohjausjärjestelmän tai ohjauslaitteen häiriö. Tämän vuoksi valot jäävät joskus myös syttymättä pimeän tullen. Lisäksi valoja voidaan sammuttaa yön ajaksi energiansäästötoimenpiteenä.

Pitääkö minun ilmoittaa havaitsemastani viasta?

Jos huomaat katuvalon rikkoutuneen tai valaistuksessa ongelmia, ota ensisijaisesti yhteys sähköpostitse osoitteeseen katuvalot@kokkolanenergia.fi. Mikäli kyseessä on vakavan vaaran aiheuttaja, esimerkiksi törmäys pylvääseen, kannattaa soittaa sähköverkon vikapäivystykseen, p. (06) 822 0800.

Mikä taho hallinnoi katuvaloja?

Kokkolan kaupunki omistaa katuvalot ja vastaa esimerkiksi uusien katuvalojen rakennuttamiseen ja uusimiseen liittyvistä päätöksistä.

Kokkolan Energia vastaa katuvalojen huoltoon, kunnossapitoon ja rakentamiseen liittyvästä toteuttamisesta.

Kehen olen yhteydessä katuvaloihin liittyvissä asioissa

Kokkolan Energia: Ilmoitukset vioista ja häiriöistä
Kokkolan kaupunki: Infra, rakentaminen ja kunnossapito sekä muut katuvaloihin liittyvät kysymykset