Myy tuottamasi ylijäämäsähkö meille

Aurinkojärjestelmä tai muu sähkön pientuotantolaitos voi tuottaa joskus sähköä yli oman tarpeen. Jos et käytä kaikkea tuottamaasi sähköä, syntyy ns. ylijäämäsähköä, joka siirtyy paikalliseen sähköverkkoon. Ylijäämäsähkö kannattaa hyödyntää ja sopia sen myynnistä Kokkolan Energialle.

Ylijäämäsähkön hinta määräytyy seuraavasti:
Spot-tuntihinta snt/kWh - 0,20 snt/kWh = ylijäämäsähkön hinta

Ylijäämäsähkön hinta on siis Suomen hinta-alueen arvonlisäveroton spot-hinta, josta vähennetään Kokkolan Energian välityspalkkio 0,20 snt/kWh (alv 0 %).

Hyvitys maksetaan sen kulutuskäyttöpaikan sähkölaskulla, johon pientuotantolaitos on kytketty. Ylijäämäsähkön ostosopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja irtisanomisaika on 2 viikkoa. Sopimuksen päätyttyä asiakas on velvollinen ilmoittamaan tilinumeronsa, mikäli asiakkaalla on saatavana hyvitystä.

Voit tutustua tarkemmin pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin hintoihin täältä

Tuotto riippuu aurinkojärjestelmän koosta ja oikeasta mitoituksesta.

Pientuotannon netotus

Kokkolan Energia siirtyi vuoden 2023 alusta sähkön käyttöpaikan netotuslaskentaan. Netotus tarkoittaa sitä, että sähkön kulutus ja tuotanto lasketaan yhteen taseselvitysjakson eli tunnin tai 15 minuutin ajalta. Verkkoon tuotetusta sähkön määrästä vähennetään asiakkaan oma kulutetun sähkön määrä.

Lue lisää pientuotannon netotuksesta >

Edellytykset mikrotuotannon ostosopimukselle:

  • Sinulla on voimassa oleva sähkösopimus Kokkolan Energian kanssa käyttösähköstä.
  • Aurinkosähköjärjestelmä tai muu tuotantolaitos on kytketty jakeluverkkoon. Verkkoyhtiön kanssa tehdään sopimus sähkön tuotannosta verkkoon. (Lue lisää tuotantoon liittämisestä.)
  • Paikallisen verkkoyhtiön on kyettävä lähettämään meille tieto verkkoon siirretyn sähkön määrästä tunnin tarkkuudella.

 

Ennen mikrotuotannon ostosopimusta

Aurinkopaneeleiden asentaja toimittaa pientuotannon yleistietolomakkeen täydennettynä Kokkolan Energian rakentajapalveluun. Rakentajapalvelusta ollaan yhteydessä asiakkaaseen. Lupa järjestelmän käyttöönotolle annetaan Kokkolan Energian toimesta.

Lataa pientuotannon yleistietolomake >