Pietilän Perunan tila hyödyntää aurinkosähköä ekologisen lähiruoan tuotannossa

Neljä ihmistä pitelee aurinkopaneelia. Etualalla on valtava laatikollinen perunoita.

Pietilän Perunan tilalla Marinkaisissa eletään ekologisen tuotannon ytimessä. Lähellä viljelty peruna on suomalaiskotien peruselintarvike, jonka tuotannolla on matala hiilijalanjälki. Tästä keväästä alkaen tilalla hyödynnetään myös aurinkosähköä. Sillä pidetään perunavarasto viileänä, minkä lisäksi aurinkosähköä riittää lajittelu- ja pakkauskoneiden tarpeisiin.

Aurinkosähkön hyödyntämistä perunavaraston jäähdytykseen Pietilät olivat harkinneet jo pitkään, koska aurinkoenergiaa on saatavilla parhaiten juuri silloin, kun sähköä tarvitaan jäähdytykseen. Noin 30 kilowatin järjestelmästä riittää sen lisäksi aurinkosähköä lajittelu- ja pakkauskoneille.

Maatila kuvattuna lintuperspektiivistäAurinkosähköjärjestelmän asennus Pietilän Perunan tilalle.

- Olemme kiertäneet vuosia perunahalleissa Euroopassa, ja siellä katot ovat täynnä aurinkopaneeleja. Kulutuskäyrät sopivat tosi hyvin meidän tarpeisiin, jolloin saamme aurinkosähköstä optimaalisen hyötysuhteen. Aurinkopaneelit ovat hyvä ratkaisu varsinkin sellaisille perunatiloille, joilla on kylmäkone, mutta sen lisäksi yleensäkin maatiloille, koska työt tehdään päivisin, Tuomas Pietilä sanoo.

Pietilät saivat investointiin ELY:n investointiavustuksen. He kilpailuttivat neljä toimittajaa, joista valinta osui Kokkolan Energiaan.

- Kokkolan Energialla oli hinta kohdallaan, ja he palvelevat läheltä. Arvostamme aurinkoenergiassa myös ratkaisun helppoutta, koska saamme huoltovapaan järjestelmän valmiiksi asennettuna. Totta kai silläkin oli hankinnassa oma merkityksensä, että nyt saamme sähköä ympäristöystävällisesti omalta katolta itse tuotettuna.

Oletko kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmästä?

Klikkaa tästä lisätietoja ja pyydä tarjous!