Pietilän Perunan tila hyödyntää aurinkosähköä ekologisen lähiruoan tuotannossa

Pietilän Perunan tilalla Marinkaisissa eletään ekologisen tuotannon ytimessä. Lähellä viljelty peruna on suomalaiskotien peruselintarvike, jonka tuotannolla on matala hiilijalanjälki. Tästä keväästä alkaen tilalla hyödynnetään myös aurinkosähköä. Sillä pidetään perunavarasto viileänä, minkä lisäksi aurinkosähköä riittää lajittelu- ja pakkauskoneiden tarpeisiin.

Pietilän tilalla perunaa viljelee jo kolmas sukupolvi. Ahto ja Hilja Pietilä ostivat yhdessä Antti-poikansa kanssa kolmen hehtaarin kokoisen pientilan Marinkaisista 1970-luvun puolivälissä. Siitä lähtien Pietilän perunaa on myyty muun muassa Kokkolan torilla.

Pian kävi ilmi, että kalastuksen ja rakennustöiden sijasta leveämpi leipä irtoaa nimenomaan perunanviljelystä, kiitos satoisan hiekkamaan. Vuosikymmenien aikana perunan viljelyala on kasvanut noin 100 hehtaariin vuosituotannon ollessa nykyään lähes 5 miljoonaa kiloa.

Kiertoviljelyssä on pellonparannuskasveja, ja lähinnä palvelutuotteeksi tarkoitettua porkkanaakin kasvaa vajaan hehtaarin suuruisella alalla.

Maatalousyhtymän osakkaina ovat veljekset Olli, Tuomas ja Kalle yhdessä kolmikon isän Antti Pietilän kanssa. Perheyrityksen toimistotyöt hoitaa Tuomaksen vaimo Jaana, joka on perunan ystäville tuttu näky Kokkolan REKO-lähiruokatorilta. Lähiseudun lisäksi Pietilät toimittavat ruokaperunaa kauppoihin ja jälleenmyyjille ympäri Suomea.

- Peruna on todellista lähiruokaa. Karppausbuumi vaikutti suosioon jonkin verran, mutta nyt perunalla menee taas tosi hyvin. Viime syksynä ilmestynyt Peruna-kirja on herättänyt osaltaan kiinnostusta perunaa kohtaan. Kirjassa on monien kenties jo unohtamaa perustietoa perunasta ja paljon hienoja perunareseptejä. Ihmiset haluavat kokeilla erikoisuuksiakin, Tuomas Pietilä muistuttaa perunan monipuolisuudesta ruuanlaitossa.

Suomessa käytetään kymmeniä perunalajikkeita. Pietilöillä lajikevalikoimat ratkaisevat laatu ja maku.- Perunan pitää maistua ja lajikkeen tuottaa laadukasta satoa. Meillä myydään eniten Gala-yleisperunaa, Tuomas Pietilä kertoo.

Tuotanto on laajentunut niin paljon, että sesonkeina tilalla tarvitaan myös ulkopuolista työvoimaa, ja peltotöissä käytetään koneurakointia. Perunoita pakataan läpi vuoden, ja sen rinnalla pyörivät viljelyn eri vaiheet.

Maalis-huhtikuussa siemenperunat herätysidätetään. Ensimmäiset siemenet istutetaan huhti-toukokuussa talviperunan istutuksen painottuessa touko-kesäkuun vaihteeseen. Pari viikkoa istutuksesta penkit muotoillaan, ja hieman sen jälkeen on vuorossa mekaaninen rikkakasvien torjunta. Varhaisperunaa päästään nostamaan heinäkuussa, ja pääosa sadosta korjataan syyskuun puolivälin jälkeen. Perunat kuivataan ja varastoidaan isoissa 1 000 kilon puulaatikoissa.

Pietilät painottavat oikeanlaisen säilytyksen tärkeyttä niin tiloilla, kaupassa kuin kotona. Peruna on herkkä valolle, ja sen takia peruna pitää säilyttää kotona pimeässä ja viileässä, eli käytännössä jääkaapin alalaatikossa.

Pietilän tilan perunavarastossa on viisi osastoa. Niistä kahdessa on koneellinen jäähdytys, ja niitä käytetään kesävarastoinnissa. Kolme muuta jäähtyvät ulkoilmalla niin kauan kuin pakkasia riittää tuuletuksen sekoittaessa pakkasilmaa varaston ilmakiertoon.

Aurinkosähkön hyödyntämistä perunavaraston jäähdytykseen Pietilät olivat harkinneet jo pitkään, koska aurinkoenergiaa on saatavilla parhaiten juuri silloin, kun sähköä tarvitaan jäähdytykseen. Noin 30 kilowatin järjestelmästä riittää sen lisäksi aurinkosähköä lajittelu- ja pakkauskoneille.


Aurinkosähköjärjestelmän asennus Pietilän Perunan tilalle.

- Olemme kiertäneet vuosia perunahalleissa Euroopassa, ja siellä katot ovat täynnä aurinkopaneeleja. Kulutuskäyrät sopivat tosi hyvin meidän tarpeisiin, jolloin saamme aurinkosähköstä optimaalisen hyötysuhteen. Aurinkopaneelit ovat hyvä ratkaisu varsinkin sellaisille perunatiloille, joilla on kylmäkone, mutta sen lisäksi yleensäkin maatiloille, koska työt tehdään päivisin, Tuomas Pietilä sanoo.

Pietilät saivat investointiin ELY:n investointiavustuksen. He kilpailuttivat neljä toimittajaa, joista valinta osui Kokkolan Energiaan.

- Kokkolan Energialla oli hinta kohdallaan, ja he palvelevat läheltä. Arvostamme aurinkoenergiassa myös ratkaisun helppoutta, koska saamme huoltovapaan järjestelmän valmiiksi asennettuna. Totta kai silläkin oli hankinnassa oma merkityksensä, että nyt saamme sähköä ympäristöystävällisesti omalta katolta itse tuotettuna.

Oletko kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmästä?

Klikkaa tästä lisätietoja ja pyydä tarjous!