Apupojasta insinööriksi

Sami Similän ura on kulkenut asentajan apupojasta kunnossapitoinsinööriksi. Ammattikoulusta koneasentajaksi valmistunut Similä tuli harjoitteluun Kokkolan Energialle lähes 25 vuotta sitten. Kesätyörupeaman jälkeen päämääränä oli insinöörin opinnot, mutta Similää pyydettiin jäämään Kokkolan Energialle töihin. Sillä tiellä hän on edelleen.

Sami Similä työskentelee kunnossapitoinsinöörinä vastaten kaikista Kokkolan Energian kattiloista. Lisäksi hän vastaa koneiden kunnossapidosta, suunnittelee huoltoseisakkeja sekä tilaa varaosia. Similällä on ylikonemestarin pätevyys ja miehen vastuulla on, että painelaite täyttää lain kriteerit ja niiden tarkastus ja huollot tehdään asianmukaisesti. Vastuu työtehtävässä on iso ja mahdolliset riskit suuria.
– ­Työtehtäväni vastuu on määritelty henkilökohtaiseksi vastuuksi. Olen vuorokauden ympäri vastuussa kaikista voimalaitosten kattiloista. Minun pitää olla yölläkin valmiina vastaamaan puheluun.

Puhelin soi kuitenkin harvakseltaan ja isommilta vaaratilanteiltakin on vältytty. Silloin tällöin on sattunut esimerkiksi pieniä vuototilanteita kattiloissa, jolloin niiden toiminta joudutaan jossain tapauksissa ajamaan hetkellisesti alas.

Pojanpojasta polvi paranee

Sami Similä on matkan varrella tehnyt voimalaitoksen töitä laidasta laitaan, mutta päämäärätietoisesti tähtäimenä on ollut ylikonemestarin pätevyys.
– Edesmennyt pappani työskenteli aikoinaan konemestarina. Päämääräni on ollut pistää pappaa paremmaksi ja tähdätä ylikonemestariksi, Similä nauraa.

Koneiden ja laitteiden parissa viihtyvä mies tykkää työstään voimalaitoksessa. Insinöörin luonteen omaava mies nauttii työssään etenkin ongelmanratkaisutilanteista.

Miehen harrastuksetkin kallistuvat koneiden suuntaan. Kesällä Similä kuluttaa asfalttia moottoripyörän kyydissä ja talvella alle vaihtuu moottorikelkka.


Kouluttautumista työn ohella

Similän urapolku on sisältänyt monenlaisia työtehtäviä.
– Asentajan apupojasta on ollut hyvä lähteä kulkemaan urapolkua kohti tavoitteita. On tärkeää tietää, mitä kaikkea voimalaitoksessa tapahtuu. Jos mielenkiintoa riittää, uutta voi aina oppia ja sitä kautta edetä eteenpäin työtehtävissä.

Insinöörin opinnot jäivät Similän osalta haaveeksi, mutta Similällä on ollut mahdollisuus kouluttautua työn ohella. Similä työskenteli asentajana kuusi vuotta, jonka jälkeen hän lähti töiden ohella opiskelemaan energiatekniikkaa saavuttaen alikonemestarin pätevyyden.
– Sen jälkeen siirryin käyttöpuolelle hommiin ja olin vuorossa 10 vuotta tuuraillen välillä vuorotyömestareita. Vuorotyö ei kuitenkaan minulle sopinut, joten onneksi aukeni mahdollisuus siirtyä työnjohtajaksi koneiden kunnossapitoon.

Oppisopimuksella ylikonemestariksi

Itsensä kehittämiseen ja koulutukseen panostava Sami Similä jatkoi työn ohessa kouluttautumista valmistuen kaksi vuotta sitten oppisopimuskoulutuksesta. Similä suoritti energia-alan erikoisammattitutkinnon pätevoityen ylikonemestariksi. Sen jälkeen mies on työskennellyt kunnossapitoinsinöörinä vastaten kaikista Kokkolan Energian voimalaitosten kattiloista.

Oppisopimuskoulutus on edullinen sekä yritykselle että työntekijälle. Oppisopimustoimiston kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä varmistaen, että oppisopimuskoulutettava valmistuu koulutuksesta.
– Koulutuksia oli Vaasassa ja Oulussa. Lisäksi koulutus sisälsi paljon itseopiskelua, mitä tein osittain työajalla ja osittain omalla ajalla, Similä kertoo

Sami Similä nautti insinööripainotteisesta koulutuksesta. Opiskelu oli osittain hyvinkin konkreettista, mutta vaati myös esimerkiksi lakipykälien pänttäämistä.
– Esimerkiksi painelaitelaki on muuttunut muutama vuosi sitten. Tässä työssä ei ilman koulutusta pärjäisi mitenkään. Lakipykälät täytyy opetella, että pysyy ajan tasalla. Niiden suhteen kouluttautuminen onkin jatkuvaa.

Kokkolan Energia – kehittyvä työnantaja

Similän 25 vuotta kestänyt työura Kokkolan Energialla on sisältänyt monenlaisia vaiheita, mutta päällimmäisenä työnantajasta ja työstä on vain positiivista sanottavaa.
– Työnantajakin on matkan varrella kehittynyt esimerkiksi siinä, että työkaveriksi minulle palkattiin kunnossapitomestari, jolloin saan paremmin keskittyä omaan työhöni, Similä kehuu.

Yhteishenki työpaikalla on hyvä ja ympäriltä löytyy rautaisia ammattilaisia, joiden kanssa on helppo toimia.