Aurinkopaneelit täydentävät energiatehokasta omakotiasumista
Antti ja Kyllikki Rytiojan omakotitalon katolla Pohjois-Hakalahdessa on toiminut aurinkovoimala viime vuoden elokuusta lähtien. Kokkolan Energian asentamilla aurinkopaneeleilla energian tuottaminen sujuu kestävästi ja taloudellisesti. Parhaan hyödyn he kertovat saavansa silloin, kun veden lämmittäminen ja kotitaloustyöt ajoitetaan samaan aikaan, jolloin aurinkopaneelit tuottavat energiaa.
Huhtikuun viimeisellä viikolla pyryttänyt lumi ei ollut sitä, mitä aurinkovoimaloiden omistajat enää tuossa vaiheessa kevättä odottivat. Siihen asti huhtikuu oli kuitenkin aurinkoinen, mikä näkyy myös Rytiojille asennetun, huipputeholtaan 4,7 kilowatin aurinkovoimalan tuotossa; 448 kilowattituntia kolmen viikon aikana.
- Nyt huhtikuussa aurinkovoimalan tuotannosta menee myyntiin noin 50 prosenttia riippuen siitä, miten ajoitamme esimerkiksi kotitaloustyöt ja miten hyödynnämme tuotantoa veden lämmittämisessä. Reilut 20 prosenttia huhtikuun kokonaissähkönkäytöstä olemme kattaneet omalla tuotannolla siitä huolimatta, että myyntiin tuotannosta ohjautuu puolet. Pidän sitä aika hyvänä tuloksena, Antti Rytioja sanoo.
Tuotanto kiihtyy kesää kohden
Aurinkopaneelien hankintaa harkitsevia kuluttajia kiinnostaa muun muassa se, miten paljon aurinkosähköä syntyy kesäkuukausien ulkopuolella. Rytiojan mukaan joulukuussa ja tammikuussa tuottoa ei käytännössä ollut.
- Helmikuussa järjestelmä alkoi herätä. Edellytyksenä kuitenkin oli, ettei paneeleilla ollut lunta tai kuuraa. Niiden poistamista mekaanisesti ei suositella, joten täytyy vain odottaa, että aurinko hoitaa sulattamisen.
Maaliskuussa järjestelmä tuotti aurinkosähköä 258 kilowattituntia, ja esimerkiksi käyttöönoton jälkeen viime vuoden syyskuussa 250 kilowattituntia, mutta marraskuussa enää 11 kilowattituntia. Kaikkiaan voimala oli tuottanut aurinkosähköä viime vuoden elokuun puolivälistä kuluvan vuoden huhtikuun loppuun 1,3 megawattituntia.
Ideaalitilanteessa paras vaihtoehto on suunnata aurinkopaneelit kohti etelää.
- Meillä paneelien suunta on vähän enemmän lounaaseen, jolloin tuotannon kannalta paras ajankohta sijoittuu iltapäivään kello 15-16 välille. Kun tulossa on aurinkoinen päivä, voimala herää jo aamukuuden nurkilla, mutta illalla auringon laskettua tuotanto tipahtaa yllättävän nopeasti. Pihamaalla on iso koivu, ja tuotanto laskee myös silloin, kun aurinko menee koivun taakse. Mielenkiinnolla odotan tulevaa kesää, jonka jälkeen näemme tarkasti tuotannon määrän vuositasolla. Arvelen, että takaisinmaksuaika asettuu lukujen perusteella noin 15 vuoteen.
Tuotannon seuranta helppoa
Järjestelmän tuotantoa ja tilannetta Antti Rytioja seuraa helpoiten kännykästään.
- Kirjauduin invertterivalmistajan kotisivuille ja annoin sinne perustiedot, kuten tuotantokohteen osoitteen ja järjestelmän tehot, ja latasin sovelluksen. Paneelien asentajat olisivat voineet tehdä sen puolestani, mutta toimenpide oli niin helppo, että tein sen itse.
Rytioja kertoo seuraavansa järjestelmästä erityisesti reaaliaikaista tuotantotehoa, minkä lisäksi sieltä näkee muun muassa vuorokausi-, kuukausi- ja vuosienergian. Kokkolan Energian sähkömittarin nuolinäyttö puolestaan kertoo reaaliaikaisesti, meneekö aurinkopaneelien tuottama sähkö myyntiin vai ostavatko Rytiojat sähköä.
Tarkemmin tutustuttuna Antti ja Kyllikki Rytiojan kodista avautuu kokonainen pientalon energiajärjestelmä, johon aurinkovoimala kuuluu yhtenä osana. Keskeinen rooli kokonaisuudessa on kiinteistöön asennetulla OptiWatilla, joka mahdollistaa huonekohtaisen lämmityksen optimoinnin, mutta myös aurinkosähkön liittämisen älykkääseen ohjaukseen.
- Yhdestä sovelluksesta näen sähkön tuntihintatiedot, ja OptiWatilla saan määriteltyä helposti esimerkiksi sen, lämmitämmekö veden sähköllä silloin kun tuntihinta on edullinen, vai siirrämmekö veden lämmittämisen ajankohtaan, jolloin saamme katolta aurinkosähköä.
Eikä siinä vielä kaikki.
- Sen lisäksi, että OptiWatti hoitaa huonekohtaisessa kattolämmityksessä eli suorassa sähkölämmityksessä lämpötilojen säädön ja lämmityksen ajoituksen, käytössä on myös ilmalämpöpumppu ja talvella takka sekä leivinuuni. Aamupuuron ja muun ruuan teemme puuhellalla, eikä induktioliesi ollut käytössä koko talvena. Ainoa negatiivinen asia on se, että aurinkopaneeleihin saattaa kerääntyä nokea, mistä asentajat kyllä mainitsivat.
Erilaisia ratkaisuja yhdistämällä Rytiojat ovat saaneet energiankulutustaan laskettua reippaasti.
- Viime syksyn korkeat sähkönhinnat säikäyttivät, sillä niillä hinnoilla meillä olisi mennyt kuukaudessa sähkölaskuun 2 000-3 000 euroa. Aikaisemmin omakotitalomme sähkön vuosikulutus on ollut 18 000-20 000 kilowattituntia, mutta hieman tulevasta kesästä riippuen saatamme päästä jopa alle 10 000 kilowattitunnin.
Positiivisia käyttökokemuksia
Aurinkosähköön Antti Rytioja perehtyi jo työvuosinaan energia-alalla. Siitä oli luonnollisesti iso apu siinä vaiheessa, kun Rytiojat päättivät hankkia oman aurinkovoimalan.
- Ennen järjestelmän käyttöönottoa piti varmistaa, että sulaketaululla on vapaa 3-vaiheinen sulakeryhmä ja katsoa invertterille sopiva sijoituspaikka. Varjoinen paikka on paras, mutta invertteriä ei myöskään kannata viedä kovin kauas, koska silloin syöttökaapeleille voi tulla paljon pituutta. Kiinteistön kattorakenteet ovat hyvässä kunnossa, joten niille tai kattomateriaalille ei tarvinnut tehdä mitään ylimääräistä. Myös ympäristön olosuhteilla on merkitystä, kun etsii paneeleille asennuspaikkaa. Puiden varjostava vaikutus on huomattava, mikä tulee huomioida hankintaa suunniteltaessa.
Kokkolan Energian asentajia Rytioja kiittää ammattitaitoisesti ja ripeästi tehdystä asennuksesta. Jälkeenpäin Kokkolan Energialta oltiin vielä yhteydessä ja varmistettiin, että järjestelmä toimii kuten pitää.
- Vaikka vasta vajaa vuosi on käyttökokemusta takana, niin kyllä voi sanoa, että aurinkopaneelien hankinta kannatti. Tänä päivänä on tärkeä suosia uusiutuvaa energiaa, ja varsinkin jos aurinkosähkön myyntiä ajoittuu korkeille tuntihinnoille, tästä voi saada jopa rahallista hyötyä.