25.01.2024

Olkiluoto 3:n maaliskuussa tehtävät huoltotyöt vaikuttavat Suomen sähköntuotantoon

Suomen suurin ydinvoimala on sivussa sähköntuotannostamme runsaan kuukauden ajan huoltotöiden vuoksi. Katkos alkaa 2. maaliskuuta ja päättyy 8. huhtikuuta. Tällä hetkellä vähätuulisina päivinä Olkiluoto 3:n osuus on noin 15 prosenttia Suomen sähköntuotannosta.

Huoltojakso voi nostaa sähkön pörssihintaa, jos ajanjaksolle sattuu kylmiä ja tuulettomia päiviä. Jos taas tuulivoimalat tuottavat sähköä normaaliin tapaan, ei huoltokatko välttämättä näy sähkön hinnoissa.

Olkiluoto 3 otettiin käyttöön vuoden 2023 maaliskuussa, joten vuosihuolto on suoritettava tämän vuoden maaliskuussa. Reaktorin polttoaineteho on mitoitettu siten, että polttoaineen vaihto täytyy tehdä vuoden päästä käyttöönotosta. Siksi huoltoa ei voi tehdä esimerkiksi kesällä.

OL3:n vuosihuollon aikataulua määrittää myös se, että TVO (Teollisuuden Voima) haluaa tehdä reaktoreidensa vuosihuollot peräkkäin, koska vuosihuolloissa käytetään samoja alihankkijoita. TVO:n kahdessa muussa reaktorissa eli OL1:ssä ja OL2:ssa vuosihuollot tapahtuvat huhti- ja toukokuussa.

Jaa artikkeli