Sommarjobb som skiftmästare

Karleby Energi sysselsätter också i år sommarjobbare med många olika sorters uppgifter. 23-åriga Aatu Niskanen arbetar i sommar som skiftmästare vid Karleby Energis kraftverk. När Niskanen funderar på sysselsättning efter studierna är energibranschen ett intressant alternativ.

Vid Karleby Energis kraftverk produceras utöver el och fjärrvärme också ånga till storindustriområdets företag. I det stora sammanhanget är skiftmästarens uppgift att hålla i gång kraftverken, och det är ett ansvarsfullt arbete där man måste kunna fatta beslut också vid störningar eller fellägen.

– Det är viktigt att hålla ihop helheten, och hur man hanterar saker och ting beror i hög grad på ens egen inställning. Vi har ett nära samarbete med till exempel storindustriområdets industri- och transportföretag som levererar bränsle till oss. En stor del är intern kommunikation, eftersom information går från chefen via skiftmästaren till operatörerna och tvärtom, samt mellan skiften. I skiftarbete är det viktigt att hålla nästa skift uppdaterat om vilket läget är när de tar över, berättar Aatu Niskanen.
Niskanen är bekant med storindustriområdet och Karleby Energis kraftverk sedan förra sommaren. Många av vännerna har också hittat en arbetsplats i företagen på KIP-området.

Niskanen har också hunnit inhämta arbetserfarenhet från UPM:s cellulosafabrik i Jakobstad.

– Jag studerar till ingenjör inom maskinteknik vid Centria yrkeshögskola. Jag har bara ett år av studier kvar så nu var det en god idé att söka arbete som förman och det här var ett jättebra alternativ. Förra sommaren var mycket lärorik och jag lär mig fortsättningsvis något nytt varje dag.

Intresset för industri och teknik är den största orsaken till att Niskanen valde att studera till ingenjör.

– Jag utexamineras inom ett framtidsyrke eftersom ny teknik hela tiden utvecklas samtidigt som gammal teknik upprätthålls. Det är mycket möjligt att jag i framtiden uttryckligen söker mig till energibranschen, där särskilt den gröna omställningen förändrar energiproduktionen.

NiskanenAatu-kesatyontekija2.jpg

EN GOD SIDA MED ARBETET är enligt Aatu Niskanen systemet med 12 timmars skift, eftersom det hjälper de anställda att orka.

– De långa ledigheterna underlättar återhämtningen och det är bra att pussla ihop dem med andra ledigheter. Lönen är naturligtvis viktig men man ska också gilla det man arbetar med. Arbetsgemenskapen spelar en stor roll. Här ger arbetskamraterna goda råd och är uppmuntrande och man får alltid hjälp när det behövs. Man lämnas inte ensam med något problem. Under studierna har vi hittills bara behandlat kraftverkstekniken ytligt, men också om det har jag lärt mig massor här.

Under fritiden umgås Niskanen med familjen och sysselsätter sig med ishockey, gym och frisbeegolf.

– Jag har gått idrottsgymnasiet i Kuopio och då spelade jag som back i KalPa:s A- och B-juniorer i FM-ligan. Efter gymnasiet spelade jag först ishockey i Karleby och sedan i Kalajoki, varifrån jag gav mig i väg till New York. Där tog säsongen slut på grund av coronan, berättar Aatu om sin ishockeykarriär.