Samarbete med läroanstalter öppnar dörrar till energibranschen

Karleby Energi erbjuder studerande möjligheter till praktiskt lärande och karriärstigar. Företaget samarbetar intensivt med läroanstalter och erbjuder praktikplatser och en möjlighet att avlägga lärdomsprov inom energibranschen. Janita Ellilä är ingenjörsstuderande inom el- och automationsteknik och som sitt lärdomsprov skapar hon en automation som underlättar igångsättningsprocessen för kraftverkets panna.
Enligt Karleby Energis HR-expert Mari-Lotta Kentala är samarbetet med läroanstalterna ett bra sätt att få kunnig arbetskraft men även utvecklas och hålla sig à jour med teknologin.
— Från skolvärlden får vi färsk information och kunskap och dessutom har vi praktisk nytta av lärdomsproven.
Samarbete bedrivs även med yrkesutbildningen.
— För tillfället har vi fem praktikanter från ett yrkesinstitut som avlägger fristående examen. Bland sommarpraktikanterna fanns många bra typer som fortsatte jobba hos oss efter praktiken, berättar Kentala om de möjligheter som praktiken fört med sig.
Branschbytare hittade sitt drömjobb
Janita Ellilä är branschbytare och mamma till två små barn och studerar till ingenjör i el- och automationsteknik vid Centria yrkeshögskola. Hon fick en praktikplats vid Karleby Energi genom en öppen ansökan och fick på så sätt en möjlighet att avlägga lärdomsprov för ett företag.
Ellilä, som ursprungligen utbildat sig till tradenom, började studera en ny bransch eftersom hon ville bort från kundgränsytan och drömde om ett arbete inom el- och automationsteknik.
Under sin praktikperiod bekantade sig Ellilä med många delar av verksamheten vid Karleby Energis kraftverk och olika projekt.
— Under praktikperioden fick jag en omfattande uppfattning av verksamheten vid Karleby Energi. Jag fick vara med på möten och bekanta mig med pågående projekt. Jag fick också självständiga uppgifter som jag kunde utföra flexibelt enligt mitt eget tidsschema.
Janita Ellilä har en 2,5-åring och en 7 månaders baby. Hon kom överens om att inleda praktikperioden från början av september då den yngsta kunde stanna hemma med sin pappa. Den flexibilitet som arbetsgivaren erbjöd gjorde det möjligt att börja arbeta utifrån babyns rytm.
— Tack vare flextid kunde jag åka till jobbet när det passade mig, till exempel efter att jag hade matat babyn, berättar Janita Ellilä tacksamt över de familjevänliga arrangemangen.
Ellilä har trivts bra vid Karleby Energi och arbetsuppgifterna har varit intressanta. Traditionellt sett har kraftverken väldigt få kvinnliga anställda, men det har inte stört Ellilä.
— Jag var uttryckligen intresserad av produktionssidan och har varit väldigt nöjd med vad praktiken gett mig. Här jobbar bra typer och jag har blivit väl mottagen.

Som sitt lärdomsprov utvecklar Ellilä en automation för igångsättningsprocessen av kraftverkets panna. För tillfället sätter operatörerna i gång pannan manuellt.
Elliläs avsikt är att skapa en automationssekvens där alla igångsättningsskeden sker automatiskt med ett knapptryck.
— Automatiseringen minskar mänskliga misstag och ger operatörerna tid för andra uppgifter, förklarar Ellilä.
Lärdomsprov som avläggs för Karleby Energi behövs alltid och de gynnar både arbetsgivaren och den som avlägger lärdomsprovet.
— För lärdomsproven utses alltid en handledare som svarar för handledningen och nödvändigt stöd, lovar Mari-Lotta Kentala.
Utforska våra karriärmöjligheter på vår rekryteringssida och ansök om jobb hos oss!