Pålitlig leveranssäkerhet även under osäkra tider
Rysslands anfall mot Ukraina höjer energipriserna och tillgången till energi och dess leveranssäkerhet har även nått rubrikerna. ”Den billiga energins tid är över, men elsystemet kommer att klara nuläget och vi kommer också att få bränsle. Det är bara priset på bränsle som är ett frågetecken”, konstaterar Karleby Energis verkställande direktör Mikko Rintamäki om situationen.

Energibolagen verkar nu i en situation där de geopolitiska spänningarna skapar osäkerhet, men där det också finns energipolitiska frågetecken. Vad än som händer på energimarknaden sträcker sig dess konsekvenser även till hushållen.
– Ekonomin utsätts för utmaningar och de påverkar livet och levernet för alla finländare och även Karlebyborna. När det gäller energi innebär de ökade kostnaderna att det förr eller senare är kunderna som betalar för dem, säger Mikko Rintamäki.
Den billiga energins tid är tills vidare förbi, men det kommer troligtvis att bli bättre. På energimarknaden väntas priserna stabiliseras eller åtminstone väntas utsikterna bli tydligare under våren 2023, efter vinterns uppvärmningsperiod.
– De kommande årens stora frågor består förutom av kostnaderna även av leveranssäkerhet och acceptabilitet, både när det gäller geopolitik, hållbar utveckling och bekämpning av klimatförändringen. Trots att det finns mycket som är osäkert är det bra att komma ihåg att nuläget även erbjuder möjligheter, säger Rintamäki och hänvisar till ny energiteknologi.
"Trots att det finns mycket som är osäkert är det bra att komma ihåg att nuläget även erbjuder möjligheter."
UNDER TIDER MED BILLIG ENERGI har intresset för nya och ofta dyrare lösningar varit litet. Dyrare utsläppsrätter, coronapandemin och senast Rysslands anfallskrig satte emellertid fart på utvecklingsarbetet.
– Lösningar för hållbar utveckling, som tidigare ansågs vara olönsamma och osäkra, utvecklas nu med full fart och med snabbare tidtabeller. På grund av prishöjningarna, och även på grund av försörjningsberedskapen, måste man hitta nya alternativ. Det gamla sättet är inte längre något alternativ. Den gröna övergången framskrider med andra ord raskt, men just nu skulle Rintamäki också flytta foten från gaspedalen till bromspedalen – men utan att ge avkall på målen.
– För tillfället består de viktigaste frågorna inom energibranschen av försörjningsberedskap och hur Ukrainakrisen påverkar energiproduktionen. Den gröna övergången förblir ett orubbligt mål, men under de kommande två åren behövs flexibilitet.
Som ett praktiskt exempel nämner Rintamäki torv som bränsle.
– Nästa vinter kommer att bli en prövosten. Framför allt grubblar man på tillgången till biobränsle. Bränsle kommer att vara tillgängligt, men till vilket pris och vad ska vi bränna? Att bränna torv nästa vinter är inte lönsamt utan snarare en ekonomisk katastrof. I praktiken innebär detta att vi konkurrerar om råvarorna med skogsindustrin. Varför? Enligt Rintamäki är försörjningsberedskapen även kopplad till samhällets förmåga och vilja att betala för energi.
Rintamäki säger att elsystemet klarar nuläget.
– Kärnkraftverket Olkiluoto 3 tas i bruk. Visserligen 13 år för sent, men sist och slutligen i exakt rätt tid.