14.06.2022

El ger bekvämlighet

På stugan hela sommaren

Finländarna är ett stugfolk och många stadsbor överger stadens buller för att tillbringa hela sommaren mitt i naturen. Arja Björkskog och Pekka Kuusansalo tillbringar redan sin 15:e sommar på sina drömmars sommarstuga i Öja.

Enligt Statistikcentralen finns det över en halv miljon sommarstugor i Finland. Arja Björkskog och Pekka Kuusansalo hade åkt runt och sökt sin egen sommarstuga i flera år tills den rätta stugan dök upp överraskande nära.

– En gång ville Pekka visa mig sina föräldrars stuga där han tillbringade somrarna på 1960-talet. Jag gick också och tittade på Pekkas föräldrars familjebekantas stuga på granntomten som tagits över av en ägare från Jakobstad. Jag blev genast förtjust i stugan, berättar Björkskog. Efter ett tag såg Björkskog och Kuusansalo i lokaltidningen att stugan i fråga var till salu.

– När vi åkte dit var det många andra intresserade på plats. Ägaren berättade att han överlåtit försäljningen till en fastighetsmäklare, men att denna var i Stockholm över helgen. Vi kunde förhandla om köp först på måndag och det var den längsta helgen i mitt liv, skrattar Björkskog. Det känslomässiga förhållandet till sommarstället var starkt genast från början, inte minst för att Kuusansalo hade bilder där han som barn satt på sommarstugans trappa.

– Slutligen var det fem andra som också gav bud. Till all lycka ville ägaren sälja stället till oss på grund av Pekkas kopplingar till platsen från barndomen och för att jag så hemskt gärna ville köpa just det här stället.

STUGAN FRÅN 1950-TALET har sedan dess varit Björkskogs och Kuusansalos ögonsten.

– Vi började rusta upp stället med 1–2 projekt per år. Den första vintern var mild och vi renoverade hela tiden, men vår princip har varit att arbeta så att vi också kan njuta och inte ta någon stress, berättar Pekka Kuusansalo.

Han skrattar och berättar att en av ursprungliga principerna svängts om totalt.

– I slutet av 1970-talet hade man dragit el till stugan, men vi tänkte att vi inte skulle skaffa tv eller dator eller andra moderna apparater. Nåja, nu har vi så gott som allt, såväl inomhustoalett som disk- och tvättmaskin samt luftvärmepump, varmvattenberedare och 20 lampor utomhus. Elen gör stuglivet enkelt och bekvämt.

Arja Björkskog har öga för det visuella, såsom inredning och rumsplanering. Hon ritade planer som fungerat som grund för utvecklingen av Villa Kultaranta på egen hand och vid behov med hjälp från experter.

– Jag blev förtjust i den slottsliknande gårdsplanen i tre plan och dess trappor och stensättningar. Jag gillade också de stora blåsta fönsterglasen. För Pekka var framför allt den soliga stranden mot väst viktig. Jag är en visuell person och vill omge mig med sånt som är vackert.

Vi har många saker, men de har alla sin egen plats, berättar hon.

PARET TILLBRINGAR HELA SOMMAREN på stugan och besöker lägenheten i stan endast för att kolla posten och vattna blommorna i samband med butiksbesök.

– Stugsäsongen börjar i april med storstädning och gårdsarbete. Det finns ofta något smått att måla och fixa och Arja tycker också om trädgårdsarbete, berättar Pekka Kuusansalo.

Under sommaren händer mycket.

– Man blir aldrig trött på att sitta på terrassen och titta ut mot stranden och beundra panoramalandskapet framför en. Naturens färger är fantastiska och i naturens lugn hör man många olika slags symfonier. Vi har också ofta gäster och vi har firat många familjefester på stugan. Bastun värmer vi åtminstone fyra gånger per vecka och det är också trevligt att tillbringa tid i badtunnan, berättar Björkskog och Kuusansalo.


Fixa stugan inför vintern

Arja Björkskog och Pekka Kuusansalo bor på stugan fram till oktober. Efter detta gör de stugan redo för vintern, även om de också tillbringar en del tid på stugan på vintertid. Pekka Kuusansalo listar de viktigaste punkterna för vad som ska göras på stugan före flytten tillbaka till stan.

  • Stäng av sommarvattnet, lösgör vattenmätarna och töm rören på vatten.
  • Ställ undan trädgårdsmöblerna.
  • Kompostera sommarblommor och städa gårdsplanen.
  • Ta upp båtarna.
  • Töm och underhåll tvättmaskiner.
  • Rengör utedasset.
  • Fyll på vedförrådet.
  • Sänk inomhustemperaturen i huvudbyggnaden till cirka 10 grader.