29.11.2022

Keliber och Karleby Energi nådde snabbt samförstånd

Gruv- och batterikemibolaget Kelibers litiumkemifabrik byggs på storindustriområdet i närheten av linjen för högtrycksånga som förenar Karleby Energis kraftverk. Tomten har bolaget arrenderat av Karleby Energi. Utöver högtrycksånga är el och värme viktiga energikällor också för Kelibers produktionsanläggning.

EnergiaKeliber.jpg
Trädbeståndet som avlägsnats från tomten för Kelibers litiumkemifabrik torkar på Karleby Energis bränslefält. Karleby Energis produktionschef Tommi Korpi (till vänster) och litiumkemifabrikens chef Sami Heikkinen har intensivt samarbete kring den framtida fabriken.

Keliber och Karleby Energi har undertecknat ett arrendeavtal för 30 år för kemifabrikens tomt på 14,5 hektar. Tomten möjliggör också expandering, alltså kan en annan motsvarande produktionslinje byggas söder om den första linjen.

– Arrendeförhandlingarna med Karleby Energi gick professionellt till och i god vi-anda. I takt med att processplaneringen fortskridit har vi kunnat förhandla om vissa energilösningar som är viktiga för oss såsom ånga, el och fjärrvärme, berättar litiumkemifabrikens chef Sami Heikkinen. Han berättar att Keliber följer också med intresse med projekt som gäller nya lösningar och som Karleby Energi planerar med andra kompanjoner.

Litiumkemifabrikens bygg- och miljötillstånd är klara, och i och med Karleby stads tillståndsbeslut har trädbeståndet avlägsnats från tomten.

– Träden kördes till Karleby Energis bränslefält för torkning och där väntar de på användning under vintern. Också den här åtgärden säkerställer att invånarna i Karleby har tillgång till fjärrvärme då Karleby Energi utnyttjar trävaran i sin energiproduktion.

HeikkinenSami.jpg

KELIBERS litiumkemifabrik producerar litiumhydroxidmonohydrat i en produktionsprocess som utnyttjar sodatrycklösning för vilken åter behövs högtrycksånga.

– Tack vare fabrikens läge är ånga en energitillgång som finns nära till hands. Det är viktigt för oss att det i den ingår en biooption för ånga som inte producerats med fossila bränslen. Koldioxidavtrycket och resurseffektivitet över huvud taget är väsentliga faktorer, eftersom Keliber i batterivärdekedjan har en central roll som producent av litium för en värld som elektrifieras. Det här är faktorer som våra kunder betonar, säger Heikkinen.

Också fjärrvärmens stomlinje ligger intill fabriken.

– Vi behöver värme för uppvärmning av fabriksfastigheten, men dessutom ger produktionsprocessen överskottsvärme. Också det här är en möjlighet till samarbete med Karleby Energi eftersom överskottsvärmen kan utnyttjas i fjärrvärmenätet. Det här är ett bra exempel på en lösning med vilken energieffektiviteten förbättras.
 

"Vi ställer höga krav eftersom vi konkurrerar globalt. Därför förutsätts det kompetens och förmåga i världsklass av våra kompanjoner"


Heikkinen berättar att Keliber som bäst förhandlar med Karleby Energi också om el under byggtiden och om elanslutning. Därtill kommer ett anbud om den egentliga fabrikens elförsörjning upp till diskussion.

Störningsfri energiförsörjning är ett absolut villkor för alla industrianläggningar både med tanke på leveranssäkerheten och försörjningsberedskapen. Karleby Energinät kan erbjuda litiumkemifabriken elförbindelser från två håll och även ånga kan levereras från två håll.
I Kelibers principer ingår att samarbeta med lokala samarbetspartner då sådana finns att tillgå. En självklarhet är det emellertid inte.

– Vi ställer höga krav eftersom vi konkurrerar globalt. Därför förutsätts det kompetens och förmåga i världsklass av våra kompanjoner, säger Sami Heikkinen.

KELIBERS ANRIKNINGSVERK som ska byggas i Kaustby väntar ännu på miljötillstånd. Eftersom de tillstånd som litiumkemifabriken behöver är klara utreder Keliber möjligheten att köpa litiumkoncentrat från utlandet för att få igång produktionen i Karleby enligt det planerade.

– En av Kelibers viktiga samarbetspartner är Karleby Hamn Ab. Hamnen möjliggör konkurrenskraftiga logistiska förbindelser till världen för att kunna importera de råämnen vi behöver till Karleby samt skicka vidare de produkter vi tillverkar.

Litiumkemifabrikens årliga produktion är 15 000 ton litiumhydroxidmonohydrat av batterikvalitet. Produktionen sysselsätter direkt ca 200 arbetstagare av vilka ungefär hälften i Karleby och hälften i Kaustby. Den direkta sysselsättande effekten under byggtiden är enligt Kelibers uppskattning på de här två orterna sammanlagt ca 500 arbetstagare.