Jenni Mäntylän kesätyö jatkuu

Vuoromestarin töissä

Jenni Mäntylän ei tarvinnut miettiä kahdesti, kun hänelle tarjottiin viime syksynä kesätöiden päätyttyä mahdollisuutta jatkaa vuoromestarina Kokkolan Energian voimalaitoksilla. Mukava työyhteisö, hyvä esihenkilötyö ja palkkaus ovat esimerkkejä Mäntylälle merkityksellisistä asioista, jotka hänen nykyisessä työssään toteutuvat.

Alahärmästä kotoisin olevan Jenni Mäntylän opinnot am­mattikorkeakoulussa Oulussa ovat loppusuoralla. Meneillään on viimeinen vuosi ennen valmistumista energiatekniikan insinööriksi.

– Minulle tuli mahdollisuus hakeutua töihin vuosi sitten keväällä, koska lähiope­tus ei vieläkään jatkunut koronapandemian takia. Työ Kokkolan Energialla osoittau­tui mainioksi vaihtoehdoksi. Työnkuva oli mielenkiintoinen, ja vanhempanikin asuvat sopivan matkan päässä, Mäntylä kertoo.

Energiatekniikkaa hän päätyi opiske­lemaan osaltaan samaa alaa opiskelleen isoveljensä innoittamana.

– Itseäni kiinnostavat erityisesti mo­nimuotoinen energiantuotanto ja kestävä kehitys. Miten esimerkiksi pystyttäi­siin nykyistä enemmän hyödyntämään jatkuvasti syntyviä erilaisia jätevirtoja. Tätä kysymystä olen pyörittänyt paljon koulussakin.

Vuorotyön vastapainona pitkät vapaat

Työssään Kokkolan Energian voimalaitoksilla Jenni Mäntylä kertoo päässeensä soveltamaan käytäntöön omien sanojensa mukaan tismalleen niitä asioita, joita hän on neljä vuotta opiskellut.

– Vuoromestarina toimin ryhmäni esimiehenä, minkä lisäksi hoidan muun muassa polttoainetilauksia sekä vastaan tuotannonsuunnittelun käytännön toteu­tuksesta. Yhdessä operaattoreiden kanssa valvomme tuotantoprosesseja, jotta Kokkolan Energia voi tuottaa asiakkailleen häiriöttä ja toimitusvarmasti sekä sähköä että kaukolämpöä.

Työ on vuorotyötä, jossa neljää 12-tuntista työvuoroa seuraa kuusi vapaapäivää.

– Vuorotyö sopii minulle. Olen ilta­virkku, eivätkä valvomiset haittaa. Myös koirani on selviytynyt siitä ihan hyvin, vaikka aluksi vähän murehdin, miten Hilla vuorotyöhöni sopeutuu, Mäntylä viittaa kotona odottavaan bordercollie-koiraansa.

Työyhteisö, missä saa olla oma itsensä

Vuoromestarin työssä Jenni Mäntylää viehättää varsinkin työn monipuolisuus.

– Yksikään työpäivä ei ole samanlainen, eikä työ ole tuntunut missään vaiheessa pakkopullalta. Pääsen testaamaan, mihin minusta oikein on työntekijänä. Työyhteisö on tosi suvaitsevainen ja tulemme hyvin toimeen keskenämme, vaikka olemme ihmisinä kaikki erilaisia. Olen vain ollut oma itseni, ja se on riittänyt.

Jatkossakin näkisin itseni mielelläni jon­kinlaisessa esihenkilötyössä, koska tykkään haasteista ja vastuun ottamisesta.

Jenni Mäntylän vapaa-aika kuluu paljolti Hilla-koiran kanssa.

– Bordercolliet ovat erittäin fiksuja koiria. Ne vaativat omistajaltaan pitkien lenkkien lisäksi paljon aivotoimintaa.