1.11.2021

Veljekset Vaara hankkii yrityssähkönsä Kokkolan Energialta

Veljekset vaara hankkii sähkön Kokkolan Energialta

Energian hinnalla on suuri merkitys yritysten kilpailukyvylle. Tervolalainen Veljekset Vaara Oy on Kokkolan Energian monivuotinen sähköasiakas, joka tuottaa saha- ja höylätavaraa lappilaisesta tiheäsyisestä puusta. Uusimpana investointina perheyhtiön kasvua vauhdittaa tänä vuonna käyttöön otettu lamellihirsitehdas.

Veljekset Vaaran toimitusjohtaja Jussi Vaara kuvaa yhtiön tuotantoa energiaintensiiviseksi, sillä sähkön lisäksi yrityksen laitokset, kuten kuivaamot, tarvitsevat runsaasti lämpöä. Ilman sähköä nyky-yhteiskunnan pyörät eivät käytännössä pyöri. Toimitusjohtaja muisteleekin pilke silmäkulmassaan taannoista lumimyräkkää, jonka takia sähköt menivät yrityksessä poikki.

– Kävin tuotannon väen kanssa läpi, mitä hommia sähkökatkon aikana voisi tehdä, ja menin sen jälkeen omalle työpaikalleni tietokoneen ääreen. Silloin huomasin, että enhän minä pysty mitään töitä tekemään, koska kaikki tarvittavat asiat olivat tietokoneella. Ajattelin, että on sentään yksi asia joka onnistuu sähköttä, ja hain kotoa retkikeittimen. Keitin kahvit ja kun kahvit oli juotu, sähkötkin tulivat takaisin, Vaara nauraa.

Kolme veljestä perheyrityksen taustalla

Vaaran perheyrityksen juuret ulottuvat aina 1930-luvulle, josta lähtien suvussa on ollut sahaustoimintaa.

– Meitä oli kolme veljestä, Pentti, Jorma ja minä, jotka perustimme Veljekset Vaaran isän kuoltua 1980. Lähdimme kehittämään höyläystoimintaa sekä puutavaran sahausta ja myyntiä. Rahtisahaus oli päätoimeentulo, mutta se lopetettiin 1987, Jussi Vaara kertoo.

Uusia työpaikkoja ja kasvua syntyy investoimalla, ja juuri investointipäätöksiä yhtiössä on uskallettu tehdä. Vuoden 2020 tilinpäätös osoitti 29,7 miljoonan euron liikevaihtoa, jossa oli kasvua edellisvuodesta reilut 21 prosenttia. Konserni työllistää suoraan yli 70 työntekijää, ja välilliset työllistävät vaikutukset ulottuvat esimerkiksi puunhankintaan, logistiikkaan sekä huoltoon ja kunnossapitoon. Kaksi vuotta sitten yhtiö siirtyi jo neljännelle sukupolvelle Jussi Vaaran jatkaessa vielä jonkin aikaa toimitusjohtajana.

"Työt tehdään siten,
että hyvä maine säilyy"

Kun yritys aikoinaan siirtyi onnistuneesti sirkkelisahasta vannesahaukseen, alkumetreillä riitti epäilijöitä. Vasta valmistunut ja Kokkolan Energian kanssa tehtyyn sähkösopimukseen liitetty lamellihirsitehdas vie Veljekset Vaaran jälleen uuden äärelle. 15 miljoonan euron suuruisen investoinnin taustalla vaikuttaa puurakentamisen suosion lisääntyminen.

– Tehtaalla on käytössä alansa huippua oleva valmistustekniikka, jolla pystymme tuottamaan painumattomia hirsiaihioita, Jussi Vaara kertoo.

Painumaton rakenne mahdollistaa korkean rakentamisen ja hirteen voidaan yhdistää myös lasi ja teräs. Tällaiselle ratkaisulle on kysyntää kotimaan lisäksi Euroopassa ja muualla maailmalla. Vaara ennustaakin, että puurakentaminen siirtyy painumattomaan hirteen perinteisen hirren kustannuksella. Lamellihirsitehdas luo tarvetta taas uusille investoinneille, esimerkiksi kuivaamokapasiteetin kasvattamiselle.

Veljekset Vaaran kasvutarina perustuu Jussi Vaaran mukaan ennen kaikkea pienestä pitäen opittuun kovaan työntekoon, tarkkaan talousajatteluun ja laskentaan sekä siihen, että työt tehdään siten, että hyvä maine säilyy.

– Varmaan olemme saaneet geeneissä myös tekniikan ymmärtämisen ja kyvyn tehdä pienetkin asiat tehokkaasti. Siitä on sitten muodostunut kilpailukykyinen kokonaisuus.

Jaa artikkeli