6.11.2020

Työkaluässä on kasvanut joka vuosi yli 20 vuotta – suunnitelmissa laajennus

Työkaluässän toimitusjohtaja Pasi PoutanenKokkolan Työkaluässä on kasvanut ja laajentunut tasaisesti perustamisvuodesta 1996 lähtien. Jokainen uusi vuosi on ollut liikevaihdoltaan edellistä parempi.

- Tänä vuonna on ollut myös koko ajan tasaisen hyvää kasvua. Koronan takia suojatarvikkeiden myynti on moninkertaistunut ja pienkonemyynnissäkin on ollut hurja kasvuvauhti päällä. Ihmiset satsaavat nyt asumiseen ja tekevät kotiin hankintoja tai remonttia, Työkaluässän yrittäjä ja toimitusjohtaja Pasi Poutanen kertoo.

Työkaluässä on monipuolinen työkalu- ja tarvikekauppa, jonka toimintaan kuuluvat lisäksi pienkonemyynti ja -huoltopalvelut. Yrityksellä on monta kymmentä eri tavarantoimittajaa, joista suurin on IKH. Työkaluässällä on myös oma verkkokauppa ja kivijalkamyymälä löytyy Kauppakaaresta.

- Meillä on paljon asiakkaita, jotka käyvät myymälässä päivittäin, joskus jopa useamman kerran päivässä! Asiakkaista noin 75 prosenttia on yritysasiakkaita ja 25 prosenttia kuluttajia. Yritysasiakkaita on ihan joka alalta, joten ei olla yhden toimialan ostojen varassa. Kuluttaja-asiakkaat ovat kiinnostuneita etenkin pienkoneista tai ovat oma kotia kunnostavia tee-se-itse-henkisiä ihmisiä, Poutanen kertoo asiakaskunnasta.

Kodin kunnostusta itse tekevät kuluttajat ovat Poutasen mukaan vähenemässä. Tarvikemyyntiä se ei kuitenkaan haittaa, sillä silloin samoja tuotteita hakevat vain entistä useammin yritysasiakkaat.

- Muutos näkyy myös pienkoneiden huoltopalveluiden kysynnässä. Moni ei enää osaa tai halua korjata koneita itse, jolloin mopot, moottorisahat ja ajettavat ruohonleikkurit tuodaan meille huoltoon.

Pienkonemyynnissä taas arjen helppouden kaipuu näkyy esimerkiksi robottileikkureiden kysynnässä.

- Robottileikkurit yleistyvät kovaa vauhtia. Siitä on tulossa yksi kodin peruskodinkone, joka löytyy pian lähes jokaisesta talosta, missä on nurmikkoa, Poutanen toteaa.

Sähköt ja kaukolämpö toiminnan alusta asti Kokkolan Energialta

Työkaluässä muutti nykyisiin tiloihin vuonna 2005, kun edelliset tilat Tehtaankadulla jäivät liian pieniksi. 10 vuotta sitten Työkaluässän toimitilat tuplaantuivat, kun aiemmin samassa kiinteistössä ollut vuokralainen lähti pois ja Työkaluässä otti koko kiinteistön tilat omaan käyttöönsä.

Nyt yrityksellä on käytössään 3200 neliön toimitilat myymälälle sekä pienkonemyynnille ja -huollolle.

Vaikka tilat ovat vaihtuneet ja kasvaneet yli 20 toimintavuoden aikana, Työkaluässä on alusta asti pysynyt Kokkolan Energian sähkönmyynnin asiakkaana.

- Olemme pysyneet Kokkolan Energian sähkönmyynnin asiakkaana, vaikka paljon tulee muiltakin sähkötarjouksia. Parin kolmen vuoden välein olemme tarkastelleet yrityksen sähkösopimusta, mutta ei ole ollut mitään tarvetta vaihtaa sähkönmyyjää. Kun se on mahdollista, tehdään mieluiten hankinnat paikallisilta toimijoilta, sillä se on kaikkien etu pitkässä juoksussa, Poutanen sanoo.

Kokkolan Energialta on Poutasen mukaan saanut hyvin palvelua ja nopeasti vastauksia kysymyksiin.

- Ollaan oltu niin tyytyväisiä, ettei ole ollut paljoa tarvetta kysellä mitään.

Työkaluässä on myös Kokkolan Energian kaukolämpöasiakas.

- Kaukolämpö toimii niin hyvin, ettei lämmitystä tule oikeastaan edes mietittyä. En keksi mitään kaukolämpöä helpompaa lämmitystapaa.

Uudet yritykset toivat vain lisää asiakkaita Työkaluässään – suunnitelmissa laajentaminen

Työkaluässässä työskentelee tällä hetkellä 20 ihmistä ja kolmea uutta työntekijää rekrytoidaan parhaillaan. Suunnitelmissa on laajentaa nykyisiä toimitiloja, kun aika on oikea.

- Laajennustarvetta on jo nyt, koska nykyiset toimitilat meinaavat jäädä pieneksi. Aikataulu on vielä avoinna, mutta yrityksen kehityksen kannalta tulevaisuus näyttää lupaavalta ja meillä on hyvät perusteet laajentamiselle, Poutanen toteaa.

Kokkolaan on tullut viime vuosien aikana useita uusia rauta- ja rakentamistarvikkeita myyviä yrityksiä, mutta ne ovat vain lisänneet Työkaluässän myyntiä.

- Uusien toimijoiden tulo Kokkolaan on ollut positiivista ja ne ovat tuoneet meille lisää asiakasmassaa maakunnista. Etenkin Bilteman ja Motonetin avaamiset toivat meille selvästi lisää asiakkaita, Poutanen kertoo.

Työkaluässän kasvun perustana on Poutasen mukaan asiakkaiden kuunteleminen.

- Valikoimaa laajennetaan sen mukaan, mitä asiakkaat kysyvät ja haluavat ostaa. Silloin voi olla aika varma siitä, että tavara liikkuu! Meillä oli jo alussa myyntitiskillä ruutuvihko, johon kirjoitettiin ylös kaikki toivotut tuotteet, joita ei vielä valikoimasta löytynyt.

Oletko kiinnostunut yritysten sähkösopimuksista?

Ota yhteyttä Kokkolan Energian yritysmyynnin tiimiin tai tutustu yritysten sähkösopimuksiin.

Jaa artikkeli