Liikaa loskaa ja lunta? Sulanapitojärjestelmä parantaa piha- ja katualueiden turvallisuutta

Sulanapidetty kävelykatu Vaasan keskustassa. Kuva otettu maaliskuussa.

Tänä talvena lunta, jäätä ja loskaa on riittänyt kyllästymiseen asti. Kokkolan Energialta saa lämmön, joka auttaa ratkaisemaan ulkoalueiden talvikunnossapidon ongelmia. Sulanapitojärjestelmällä pidetään kaukolämmön avulla piha- ja katualueet vapaana jäästä ja lumesta.

Kaukolämmön avulla voidaan pitää sulana esimerkiksi jalkakäytävät, kadut, kulkureitit, ulko- ja piha-alueet, portaikot sekä ajoluiskat. Hieman vastaavanlaista sulanapitojärjestelmää hyödynnetään Kokkolassa jo Santahaan tekonurmen ylläpidossa.

- Sulanapito on osa nykyaikaisten kävelykadun ylläpitoa ja tekee katukuvasta siistimmän sekä turvallisemman. Näin lumisten talvien aikana ja talven loppupuolella sillä on iso merkitys alueen yleisilmeeseen ja siisteyteen. Sulanapitoa hyödynnetään esimerkiksi Oulussa Rotuaarilla ja Vaasassa kävelykadulla, Kokkolan Energian kaukolämpöpäällikkö Jani Söderström toteaa.

Sulanapito pienentää kiinteistön huoltokustannuksia, koska sen myötä liukkaudentorjuntaan, lumenpoistoon ja auraukseen kuluu vähemmän rahaa.

Sulanapito parantaa myös turvallisuutta, siisteyttä ja viihtyisyyttä. Liukastumistapaturmat vähenevät ja hiekoitusta tarvitaan vähemmän, jolloin hiekkaa ei kerry yhtä paljon sisäänkäynteihin kuluttamaan ja roskaamaan lattiaa. Samalla myös keväällä katujen harjauksen yhteydessä tulevien pienhiukkasten määrä ilmassa vähenee, mikä parantaa ilmanlaatua ja tekee ympäristöstä terveellisemmän.

- Kaiken tämän ansiosta sulanapidon avulla luodaan mukavampi, turvallisempi ja asiakasystävällisempi ympäristö, joka myös nostattaa kiinteistön arvoa ja parantaa alueen viihtyisyyttä, Söderström summaa.

Kovilla pakkasilla järjestelmä pois päältä automaattisesti

Sulanapidossa voidaan tietyillä alueilla hyödyntää edullisempaa kaukolämmön paluuvettä. Paluuvesi on voimalaitoksille palaavaa jäähtynyttä vettä, jota on jo käytetty muiden kaukolämpökohteiden lämmityksessä.

- Paluuveden hyödyntäminen edellyttää, että kohde on järeiden siirto- ja runkojohtojen läheisyydessä, Söderström kertoo.

Järjestelmä säätyy pienemmälle teholle automaattisesti pakkasen kiristyessä. Kovien pakkasten aikana ei ole järkevää, eikä yleensä tarvettakaan, pyrkiä pitämään sulana alueita, koska lunta tulee usein enemmän pikkupakkasilla ja nollakelin tienoilla.

- Kelin lauhtuessa sulanapito kytkeytyy taas päälle ja näin alue pysyy tasaisesti sulana, Söderström sanoo.

Sulanapito voidaan toteuttaa joko omana uutena kaukolämpöliittymänä tai lisäämällä olemassa olevaan järjestelmään uusi lämmönvaihdin sulanapitoa varten.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Kaukolämpöpäällikkö Jani Söderström, p. 044 780 9291, jani.soderstrom@kokkolanenergia.fi

Jaa artikkeli