Sähkön siirtohinnat nousevat Kokkolassa

Kokkolan Energiaverkot Oy korottaa sähkön siirtohintoja 1.3.2018 alkaen keskimäärin 4,6 prosentia. Korotus johtuu sähköverkkoon tehtävistä sähkömarkkinalain edellyttämistä kehittämisinvestoinneista. Esimerkiksi tyypillisen kerrostaloasukkaan, jonka vuosikulutus on 2 000 kWh vuodessa, sähkön siirtokustannukset nousevat 1,7 euroa kuukaudessa.

- Halusimme pitää korotuksen maltillisena. Nyt tehdyt korotukset riittävät siihen, että pystymme ylläpitämään ja kehittämään sähköverkkoa meille asetettujen vaatimusten mukaisesti. Tämä taas varmistaa sen, että sähkön toimitusvarmuus asiakkaille pysyy jatkossakin korkealla tasolla, sanoo toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

Kokkolan Energiaverkot investoi sähköverkon kehittämiseen noin kolmasosan siirtomaksuista kertyneistä varoista. Vuodessa investointien määrä on noin 3-4 miljoonaa euroa. Kokkolan Energiaverkkojen suunnittelupäällikön Jouni Karvosen mukaan investoinnit ovat tarpeellisia Kokkolan kasvaessa ja kehittyessä.

- Tänä vuonna suurin yksittäinen kohde sijaitsee Öjassa. Siellä maakaapeloidaan 6 kilometrin matkalla 20 kV:n ilmajohtoverkkoa Tjärun ja Mjosundin välillä. Keväällä alkavat työt saadaan päätökseen ensi syksynä. Sen lisäksi kampusalueella maakaapeloidaan ikääntynyttä pienjänniteverkkoa, ja Voiman voimalaitoksella saneerataan kytkinkenttä, Karvonen kertoo esimerkkejä.

Korotusten jälkeenkin Kokkolan Energiaverkkojen siirtohinnat sijoittuvat valtakunnallisessa vertailussa edullisimpaan neljännekseen. Siirtohinnat sisältävät myös arvonlisäveron ja sähköveron. Kaikkiaan verojen osuus siirtolaskun loppusummasta on lähes puolet.

Esimerkkejä siirtohinnan korotuksen vaikutuksista:

Asumismuoto Vuosikulutus Korotus
Kerrostalo 2 000 kWh 1,70 €/kk
Omakotitalo, ei sähkölämmitystä 5 000 kWh 2,01 €/kk
Omakotitalo, sähkölämmitys 18 000 kWh 3,58 €/kk

Lisätiedot:
Mikko Rintamäki, toimitusjohtaja, 040 558 2289

Jaa artikkeli