Sähköauton hankintatuki vauhdittaa sähköautojen määrän kasvua

Sähköautojen määrä kasvaa nopeasti. Vuoden 2021 kesäkuussa sähköautoja oli Suomessa yhteensä noin 82 000. Myös Kokkolan Energia on hankkinut käyttöönsä kaksi sähköautoa. Kokkolan Energian rakentamisen ja palveluiden liiketoimintapäällikkö Tapio Järvinen lataamassa sähköautoa Matkahuollon korttelissa Kokkolassa.

Sähköauton hankintatukea voi hakea Traficomilta uuden täyssähköisen henkilöauton hankintaan. Uuden sähköauton ostaja tai vuokraaja voi saada 2000 euroa valtion myöntämää sähköauton hankintatukea. Uutta sähköautoa ostettaessa hankintatuki hyvitetään suoraan alennuksena autokaupassa. Leasing-auton hankintatukea voi saada, jos vuokraamiseen sitoudutaan vähintään kolmeksi vuodeksi.

Sähköauton hankintatukea budjetoitiin yhteensä 24 miljoonaa vuosille 2018-2021 ja syyskuussa tuosta summasta oli käyttämättä noin 13 miljoonaa euroa.

Sähköauton hankintatuen edellytykset

Yksityishenkilön on mahdollista hakea sähköauton hankintatukea Traficomilta seuraavien edellytysten täyttyessä:

  • Sähköauto on täyssähköinen henkilöauto
  • Sähköauton kokonaishinta on enintään 50 000 euroa
  • Sähköauto ei ole aiemmin ollut rekisterissä
  • Vuosille 2018-2021 myönnettyä hankintatukea on haettava viimeistään 30.11.2021. Hallitus on tosin esittänyt, että sähköauton hankintatukea jatkettaisiin vuoden 2021 loppuun saakka.

Sähköauton hankintaa tukee myös autoveron poistuminen

Sähköauton hankintaa vauhdittaa myös lokakuun 2021 alussa täyssähköautoilta poistunut autovero. Sähköauton hankintatuki yhdessä veron poistumisen kanssa voi alentaa auton hintaa jopa 3 500 eurolla.

Sähköautojen määrän arvioidaan kasvavan edelleen. Teknologian tutkimuskeskuksen ennusteen mukaan sähköautoja olisi vuonna 2030 noin 600 000 kappaletta. Tämä tarkoittaa myös henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentymistä, arviolta 38 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Kokkolan Energialla on Kokkolassa viisi sähköautojen latauspistettä >

Jaa artikkeli