Näin hankit turvallisen ja tuottavan aurinkosähköjärjestelmän

Oikein mitoitettu, asennettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on kustannustehokas ja tuottaa puhdasta energiaa pitkään.

Auringonvalon lisäännyttyä herää kiinnostus myös aurinkosähköjärjestelmiin. Mitä asioita kannattaa huomioida, jotta voi varmistaa uuden aurinkosähköjärjestelmän turvallisuuden ja tehokkuuden? Miten huoltaa jo aiemmin hankittua aurinkosähköjärjestelmää?

Kokosimme lyhyen tietopaketin aurinkosähköjärjestelmän hankintaan ja huoltoon.

Muistathan, että suunnittelussa ja asennuksessa kannattaa aina käyttää pätevyyden omaavia ammattilaisia. Asiantuntevasti suunniteltu aurinkosähköjärjestelmä aiheuttaa vähemmän riskejä järjestelmän asennus- ja käyttövaiheissa.

Huomioi nämä aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa:

  • Tilaa järjestelmän suunnittelu ja asennus ammattilaiselta.
  • Varmista ennen laitteiston asennusta, että katto tai muu asennuspaikka kestää laitteiston ja siitä syntyneen tuuli- ja lumikuorman.
  • Pyydä aurinkosähköjärjestelmän toimituksen yhteydessä kattava dokumentointi ja tietokortti uudesta järjestelmästä.
  • Teetä aurinkosähköjärjestelmän käyttöönottotarkastus silloin kun sääolot ovat sopivat, mieluiten aurinkoisena päivänä.


Kaikki sähköjärjestelmät vaativat huoltoa ja ylläpitoa, niin myös aurinkosähköjärjestelmät. Aurinkosähköjärjestelmälle kannattaa aina laatia huolto- ja seurantasuunnitelma.

Lyhyt tarkistuslista huoltoon ja seurantaan:

  • Seuraa laitteiden toimintaa aktiivisesti. Jos järjestelmässä tai sen tuotannossa on selittämätön poikkeama, ota yhteyttä järjestelmän toimittajaan tai huoltoon.
  • Tarkista silmämääräisesti liittimien ja johdotusten kunto.
  • Puhdista invertteristä pölyt ja verryttele DC-kytkintä. Verryttely tapahtuu laittamalla ensin invertteristä sähköt pois (AC-kytkin) ja sen jälkeen kääntämällä DC-kytkin pois/päälle noin 10 kertaa.
  • Tarkista, ettei katon tai seinien läpivientien kohdalla ole vuotoja.
  • Poista aurinkopaneelien taakse tai alle kerääntyvät lehdet, roskat ja pöly.

Kiinnostuitko?

Lue lisää ja pyydä tarjous aurinkosähköjärjestelmästä Kokkolan Energian aurinkosähkösivustolta.

Lataa Motivan aurinkosähköjärjestelmän huolto- ja seurantasuunnitelma >

Lataa Motivan aurinkosähkön turvallisuusopas >

Lähde Motiva

Jaa artikkeli