Lintupalloilla suojataan lintuja – muuttolinnut voivat aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja

Kokkolan Energiaverkot pyrkii suojelemaan lintuja asentamalla lintupalloja tai -lappuja, jotka on todettu toimivaksi keinoksi ehkäistä lintujen törmäämistä sähkölinjoihin. Aina nekään eivät kuitenkaan riitä ehkäisemään kaikkia ikäviä lintuonnettomuuksia, jotka voivat aiheuttaa myös lyhyitä sähkökatkoksia.

Keväisin ja syksyisin lyhyet ohimenevät sähkökatkot johtuvatkin usein iltahämärässä liikkeellä olevien muuttolintujen törmäyksestä sähköjohtoihin. Törmäys avojohtoon on linnuille usein kohtalokas. Tästä syystä Kokkolan Energiaverkot asentaa lintupalloja ja -lippuja etenkin muuttolintujen reittien läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin.

Lintupallojen tai lintulappujen tarkoituksena on herättää lintujen huomio ja saada ne väistämään johtimet ajoissa. Vaikein aika ajoittuu aamu- ja iltahämäriin, jolloin linnut siirtyvät tai laskeutuvat ruokailu- ja lepopaikoille.

Muistutamme, että linnun aiheuttamaa vikaa ei kannata lähteä tutkimaan itse. Linjasta ja johtimesta on pysyttävä vähintään 50 metrin etäisyydellä. Vikatilanteessa soita Kokkolan Energiaverkkojen vikanumeroon (06) 822 0800 ja huolehdi, ettei kukaan mene vikapaikan lähelle ennen kuin johdon sähköttömyys varmistetaan Kokkolan Energiaverkkojen toimesta.

Jaa artikkeli