Luotettavaa toimitusvarmuutta myös epävarmoina aikoina

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostaa energian hintoja, ja otsikoihin ovat nousseet myös energian saatavuus ja toimitusvarmuus. ”Halvan energian aika on ohi, mutta sähköjärjestelmä selviää nykytilanteesta ja polttoainettakin saadaan. Polttoaineen hinta vain on kysymysmerkki”, tilannekuvaa sanoittaa Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki.

Energiayhtiöt toimivat nyt tilanteessa, johon tuovat epävarmuutta geopoliittisten jännitteiden lisäksi energiapolitiikkaan liittyvät kysymysmerkit. Mitä kaikkea energiamarkkinoilla tapahtuukaan, sen vaikutukset ulottuvat myös kotitalouksiin.

– Taloudelle tulee haasteita, ja ne vaikuttavat kaikkien suomalaisten, myös kokkolalaisten elämään ja toimeentuloon. Energian osalta kustannusten nousu tarkoittaa ennen pitkää kustannusten siirtoa asiakkaiden maksettavaksi, Mikko Rintamäki sanoo.

Halvan energian aika on toistaiseksi historiaa, mutta helpotustakin lienee luvassa. Energiamarkkinoillahintojen odotetaan tasaantuvan, tai ainakin näkymien selkeentyvän, vuoden 2023 keväällä talven lämmityskauden jälkeen.

– Seuraavien vuosien isoja kysymyksiä ovat kustannusten lisäksi toimitusvarmuus ja hyväksyttävyys, niin geopolitiikan kuin kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta. Vaikka epävarmuuksia on paljon, on hyvä muistaa, että nykytilanne tarjoaa myös mahdollisuuksia, Rintamäki viittaa energian uusiin teknologioihin.

"Vaikka epävarmuuksia on paljon, nykytilanne tarjoaa myös mahdollisuuksia."


Halvan energian aikana kiinnostus uusia, yleensä kalliimpia ratkaisuja kohtaan, oli pientä. Päästöoikeuksien kallistuminen, koronapandemia ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäyssota pistivät kuitenkin vauhtia kehitystyöhön.

– Aikaisemmin kannattamattomina tai epävarmoina pidettyjä kestävän kehityksen ratkaisuja viedään nyt täysillä ja nopeutetusti eteenpäin. Hinnan nousun takia, ja myös huoltovarmuussyistä, täytyy löytyä uusia vaihtoehtoja. Vanha tapa ei enää ole vaihtoehto.

Vihreä siirtymä etenee siis hyvää vauhtia, mutta juuri nyt Rintamäki siirtäisi jalkaa kaasulta myös jarrupolkimelle. Tinkimättä silti tavoitteista.

– Juuri tällä hetkellä energia-alalla ykkösasioita ovat huoltovarmuus sekä Ukrainan kriisin vaikutukset energian tuotantoon. Vihreä siirtymä pysyy tinkimättömänä tavoitteena, mutta seuraavien kahden vuodenaikana tarvitaan joustavuutta. Yhdeksi käytännön esimerkiksi Rintamäki ottaa turvepolttoaineen.

– Ensi talvi tulee olemaan koetinkivi. Erityisesti mietityttää biopolttoaineen saatavuus. Polttoainetta saadaan, mutta millä hinnalla ja mitä poltetaan. Turpeen polttaminen ensi talvena ei ole kannattavaa, pikemmin taloudellinen katastrofi, joten käytännössä kilpailemme metsäteollisuuden kanssa raaka-aineista.

Miksi? Hänen mukaansa toimitusvarmuus kytkeytyykin myös yhteiskunnan kykyyn ja haluun maksaa energiasta. Rintamäki sanoo, että sähköjärjestelmä selviää nykytilanteesta.

– Olkiluoto 3-ydinvoimala käynnistyy. Toki 13 vuotta liian myöhään, mutta lopulta juuri oikeaan aikaan.

Polttoaineen ja sähkön alkuperä

Energian aluperään liittyvät kysymykset ovat näinä aikoina ymmärrettävästi erityisen yleisiä. Yksi kysymys kuuluu, myykö Kokkolan Energia venäläistä sähköä?

– Niin kauan kun Venäjältä tuodaan Suomeen sähköä, sitä voi tulla myös Kokkolan Energialle ostaessamme sähköä vaikkapa sähköpörssistä. Alkavana kesänä, Olkiluoto 3:n käyttöönoton valmistuttua, tuotamme omilla resursseillamme enemmän sähköä kuin toimitamme asiakkaille. Siitä lähtien mahdollisen venäläisensähkön osuus toimittamastamme sähköstä on enintään marginaalinen, Mikko Rintamäki sanoo.

Entä kuinka kotimaista on Kokkolan Energian tuottama lämpö?

– Kaikki käyttämämme pääpolttoaineet, eli puupolttoaineet ja turve, ovat kotimaisia. Meillä ei ole varastossa eikä myöskään tulossa polttoaine-eriä Venäjältä. Apupolttoaineena ja liikennekäytössä käytettävä öljy on haastavampi. Osa tuosta polttoaineesta on jotakuinkin varmasti venäläistä alkuperää. Vaikka määrät ovat kokonaisuuden kannalta pieniä, pyrimme pienentämään sitäkin määrää.

Jaa artikkeli