Parin tunnin puhelinaika päivässä auttaa nuorta keskittymään toipumiseen. Puhelimet pysyvät tallessa ja latauksessa Kokkolan Energian lahjoittamassa latauskaapissa.

Lahjoitettu latauskaappi helpottaa nuorisopsykiatrian osaston arkea

Kokkolan Energia lahjoitti Soiten lastensairaalan nuorisopsykiatrian osastolle puhelimien latauskaapin. Pieni lahjoitus tuli tarpeeseen ja helpottaa osaston arkea. Pyyntö lahjoituksesta tuli osaston apulaisosastonhoitaja Tiina Lerbackalta, joka törmäsi työssään jokapäiväiseen ongelmaan.

- Puhelimia oli ennen latauksessa ympäriinsä kanslian lattialla ja pöytien reunoilla, laturit olivat hukassa ja nuorten puhelimet sekaisin, Lerbacka kertoo.

Latauskaappi on ollut käytössä nyt noin kuukauden ja se on tuonut selvän helpotuksen osaston arkeen. Hoidossa olevilla nuorilla on puhelinaikaa rajoitetusti ja muuten puhelimet ovat tallessa latauskaapissa kansliassa. Puhelinajan ulkopuolella nuoret voivat kuitenkin olla yhteydessä vanhempiinsa mm. nuorten puhelimen välityksellä.

- Kotona nuoret ovat koko ajan puhelimella ja se on heille kuin toinen käsi. Rajoitettu puhelinaika päivässä on osastolle ensimmäistä kertaa tuleville aina yllätys ja aiheuttaa aluksi protestointia. Näin tehdään, että saamme annettua aikaa rauhoittua ja keskittyä hoitoon. Se on usein ylikuormittuneelle nuorelle helpotuskin, ettei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa, Lerbacka sanoo.

Lerbackan mukaan nuoret tottuvat puhelinaikaan jo yhdessä päivässä, vaikka aluksi hetken tuntuisikin, ettei ilman puhelinta pärjää mitenkään. Aamusta yöhön asti pyörivät Youtube-videot ja sosiaalinen media eivät auta pysähtymään ja keskittymään hoitoon, mutta hoito ei vaadi myöskään kokonaan älypuhelimesta irrottautumista.

"Meidän tehtävänä on luoda nuorelle ympäristö, jossa toipuminen on mahdollista."

- Meidän tehtävänä on luoda nuorelle ympäristö, jossa toipuminen on mahdollista. Puhelimet ovat osa tätä päivää ja nuorille on tärkeää pitää yhteyttä kavereihin, eikä se yhteys osastohoidon takia katkea. Pyrimme siihen, että osastolta mennään viikonlopuiksi kotiin ja osa käy meiltä käsin myös koulussa sekä harrastuksissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös nuorella on oltava oikeus sairaslomaan.

Nuorisopsykiatrian osasto auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia 13-18-vuotiaita nuoria ja heidän perheitään, sillä yhteistyö vanhempien kanssa on tärkeä osa työtä. 10-paikkainen osasto on hyvin kodinomainen ja hoitojaksot ovat muutamasta päivästä jopa vuoteen. Ongelmia voivat olla esimerkiksi masennus, ahdistus, itsetuhoisuus, psykoottiset oireet, syömishäiriöt tai kasvuun ja kehitykseen liittyvät vaikeudet.

- Hoito perustuu luottamukselliseen hoitosuhteeseen meidän aikuisten kanssa. Usein toipuminen alkaa siitä, että nuorelle saadaan rutiinit arkeen, riittävästi unta ja säännöllisesti ruokaa. Päivärytmin korjaantumisesta asiat alkavat vähitellen korjaantumaan ja luodaan pohja hoitamiselle, oli kyse sitten vakavasta sairastumisesta tai elämän peruskriisistä, Lerbacka summaa.

Jaa artikkeli