Kotitalouksille tukea sähkölaskuihin

Valtio tukee kotitalouksia väliaikaisin helpotuksin:

  1. Arvonlisäveron alennus 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022 - 30.4.2023
  2. Kotitalousvähennys helpottamaan suuria sähkölaskuja
  3. Sähkötuki suunnitteilla pienituloisille kotitalouksille

ArvonlisaveronAlennust.jpg

1. Arvonlisävero alennetaan väliaikaisesti
kymmeneen prosenttiin

Sähköenergian arvonlisäveroa alennetaan määräaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022 - 30.4.2023. Alennettua 10 prosentin verokantaa sovelletaan lain voimassaoloaikana tapahtuvaan sähkön myyntiin.

Kokkolan Energia vie veronalennuksen automaattisesti ja täysimääräisesti joulu-huhtikuun hintoihin. Veroalennus koskee kaikkien sähkösopimusten hintoja. Kokkolan Energia laskuttaa joulukuun sähkönkulutuksen tammikuussa, joten ensimmäinen lasku alennetulla arvonlisäverolla kolahtaa postilaatikosta tammikuussa. Veronalennus ei koske sähkön siirtoa.

Kokkolan Energia otti 1.10. alkaen käyttöön hintakaton, joka on voimassa Kokkolan alueen asiakkaiden (Kokkola, Lohtaja, Kälviä jaUllava) Vuodenaika-sähkösopimuksissa. Arvonlisäveron alennus tarkoittaa Hintakatto-tuotteessa sitä, että Kokkolan Energia laskuttaa asiakkailtaan sähköenergiasta enimmillään 16 snt/kWh (alv 0 %). Kymmenen prosentin arvonlisäveron mukaisesti se tarkoittaa kuluttaja-asiakkaalle 17,60 snt/kWh (sis. alv 10%) joulu-huhtikuun aikana.

Lisätietoa Verohallinnon sivuilla >

2. Kotitalousvähennys apuna suurissa sähkölaskuissa

Kotitalouksilla on mahdollista saada tukea suuriin sähkölaskuihinsa. Verotuksessa suunnitellaan otettavan käyttöön väliaikainen, sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki. Kotitalousvähennykseen oikeuttava tuki on mahdollista tehdä 2 000 - 6 000 euron suuruisesta sähkölaskusta. Vähennystä on haettava itse Verohallinnolta. Siitä voi saada hyödyn jo verovuoden aikana hakemalla vähennyksen huomioitavaksi vuoden 2023 verokortilla.

3. Pienituloisille apua Kelan myöntämästä sähkötuesta

Pienituloisille maksettavan väliaikaisen sähkötuen määrä on enintään 660 euroa kuukaudessa, eli tuen enimmäismäärä koko lain voimassaoloajalta on 2 640 euroa. Tukea haetaan Kelalta ja siihen liittyy 400 euron omavastuu. Molempia tukia myönnetään ensi tammikuun alusta huhtikuun loppuun välisenä aikana kulutetusta sähköenergiasta maksetun määrän perusteella. Lisäksi Kela on ohjeistanut huomioimaan sähkön hinnan nousun hyväksyttävien kulujen arvioinnissa. Väliaikainen sähkövähennys ja sähkötuki ovat hallituksen esittämiä lakimuutoksia, joita ei oltu vielä marraskuun alussa hyväksytty eduskunnassa.

Jos rahat eivät riitä, ota yhteyttä ennen eräpäivää

Jos sähkölaskun maksamisessa on tilapäisiä vaikeuksia, on tärkeää olla yhteydessä Kokkolan Energian maksuvalvontaan ennen laskun eräpäivää.

- Jotta maksusuunnitelma voidaan tehdä, yhteyttä on otettava ennen laskun eräpäivää. Tilapäisistä maksuvaikeuksista yleensä selvitään neuvottelemalla, Kokkolan Energian pääkirjanpitäjä Johanna Palokangas sanoo.

Jos kotitaloudella on laajemmin talous- ja velkaongelmia, silloin apua voi hakea Takuusäätiöltä tai valtion oikeusaputoimistosta. Esimerkiksi Takuusäätiön Velkalinja- ja Chat-neuvonnassa kartoitetaan asiakkaan talous- ja velkatilannetta sekä mietitään tarjolla olevia vaihtoehtoja, kuten maksusuunnitelmaa, tukia tai avustuksia. Samoin oikeusaputoimiston velkaneuvonnassa asiakasta autetaan punnitsemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja sekä autetaan laatimaan maksusopimuksia.

Kokkolan Energian maksuvalvonnan yhteystiedot
Puh. 0800 050 65
maksuvalvonta@kokkolanenergia.fi

 

Jaa artikkeli