14.06.2022

Sähkö tuo mukanaan mukavuutta

Koko kesä mökillä

Suomalaiset ovat mökkikansaa, ja moni kaupunkilainen muuttaa kaupungin hälinästä luonnon helmaan koko kesäksi. Arja Björkskog ja Pekka Kuusansalo viettävät jo 15. kesänsä unelmiensa kesämökillä Öjassa, Kokkolassa.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Arja Björkskog ja Pekka Kuusansalo olivat kiertäneet ja etsineet omaansa vuosikaupalla, kunnes se oikea löytyi yllättävän läheltä.

– Pekka halusi kerran näyttää minulle vanhempiensa mökin, missä hän oli viettänyt kesiä 1960-luvulla. Menin katsomaan myös naapuritontilla olevaa Pekan vanhempien perhetuttavien mökkiä, joka oli siirtynyt pietarsaarelaiselle omistajalle. Ihastuin mökkiin saman tien, Björkskog kertoo.

Kului tovi, kunnes yhtenä aamuna Björkskog ja Kuusansalo näkivät paikallisesta lehdestä, että kyseinen mökki oli myynnissä.

– Kun menimme paikalle, siellä oli paljon muitakin kiinnostuneita. Omistaja kertoi antaneensa myynnin kiinteistönvälittäjälle, joka oli kuitenkin viikonlopun Tukholmassa. Asiasta päästiin neuvottelemaan vasta maanantaina, ja se oli elämäni pisin viikonloppu, Björkskog nauraa.

Tunnesuhde kesäpaikkaan oli vahva alusta lähtien. Ei vähiten sen vuoksi, että Kuusansalolla oli kuvia, joissa hän lapsena istui kyseisen kesämökin portailla.

– Tarjouksia jätettiin lopulta viisi muutakin. Onneksi omistajat halusivat myydä paikan meille Pekan lapsuuskytköksen takia, ja koska halusin niin kovasti ostaa nimenomaan tämän paikan.

1950-LUVULLA RAKENNETTU kesämökki on ollut siitä lähtien Björkskogin ja Kuusansalon silmäterä.

– Lähdimme ehostamaan paikkaa niin, että meillä oli 1-2 projektia vuodessa. Ensimmäinen talvi oli leuto ja teimme koko sen ajan remonttia, mutta periaatteena on ollut, että teemme hommia nautiskellen emmekä ota stressiä, Pekka Kuusansalo kertoo.
Hän nauraa, että yksi alkuaikoina mietitty linjaus on kuitenkin muuttunut päinvastaiseksi.

– Mökille oli viety sähkö 1970-luvun lopulla mutta ajattelimme, ettemme hanki sinne sen enempää televisiota kuin tietokonetta tai muita nykyajan laitteita. No, nyt siellä on suurin piirtein kaikki sisävessasta astian- ja pyykinpesukoneeseen sekä ilmalämpöpumppuun, lämminvesivaraajaan ja 20:een ulkolamppuun. Sähkö tuo mökkiasumiseen helppoutta ja mukavuutta.

Arja Björkskogilla on hyppysissään visuaalisuus sekä somistamisen ja tilasuunnittelun taito. Hän piirsi suunnitelmat, joiden perusteella Villa Kultarantaa on kehitetty omin voimin ja tarvittaessa ammattilaisten avulla.

– Ihastuin kolmessa tasossa olevaan linnamaiseen piha-alueeseen portaineen ja kivipengerryksineen. Tykkäsin myös isoista, puhalletuista ikkunoista. Pekalle taas oli tärkeää varsinkin aurinkoinen, lähellä oleva länsiranta. Olen visualisti, ja haluan ympärille kauniita asioita. Tavaraa on paljon, mutta niille kaikille on oma paikkansa, hän kertoo.

MÖKILLÄ KULUU koko kesä, ja kaupunkiasunnolla käydään vain kauppareissujen yhteydessä katsomassa postit ja kastelemassa kukat.

– Mökkikausi alkaa huhtikuussa suursiivouksella ja pihatöillä. Monesti on jotain pientä maalattavaa ja fiksattavaa, ja Arja tykkää myös puutarhatöistä, Pekka Kuusansalo kertoo.
Kesään mahtuu paljon kaikenlaista.

– Siihen ei väsy koskaan, kun istut terassilla katsomassa rannalle ja ihailet avautuvaa panoraamamaisemaa. Luonnon värimaailma on upea, ja luonnon rauhassa kuulee monenlaista sinfoniaa. Paljon meillä käy vieraitakin, ja mökillä on vietetty monet perhejuhlat. Sauna lämpiää vähintään neljästi viikossa, ja paljussakin on mukava viettää aikaa, Björkskog ja Kuusansalo kertovat.


Kesän jälkeen mökki talviteloille

Mökillä Arja Björkskog ja Pekka Kuusansalo asuvat lokakuuhun saakka. Sen jälkeen mökki laitetaan talviteloille, vaikka talvisinkin mökkikäyntejä kertyy jonkin verran. Pekka Kuusansalo listaa tärkeimpiä asioita, jotka mökillä täytyy tehdä ennen muuttoa takaisin kaupunkiin.

  • Kesävesi katkaistaan, vesimittarit irrotetaan ja putkistot tyhjennetään vedestä.
  • Pihakalusteet siirretään suojaa.
  • Kesäkukat kompostoidaan ja piha siivotaan.
  • Veneet vedetään talviteloille.
  • Pesukoneet tyhjennetään ja huolletaan.
  • Ulkovessa puhdistetaan.
  • Takkapuuvarasto täydennetään.
  • Päärakennuksen sisälämpötila lasketaan noin 10 asteeseen.

Jaa artikkeli