30.03.2023

Kokkolan suomalaisen lukion joukkue lähtee puolustamaan voittoa CanSat-kilpailuun

Tulevana viikonloppuna 30.3.–2.4. järjestetään nuorille suunnattu CanSat-kilpailu Vaasassa, jossa lähetetään itse rakennettu satelliitti pienoisraketin avulla puolen kilometrin korkeuteen mittaamaan ilmanpainetta ja lämpötilaa. Kokkolan suomalaisesta lukiosta kilpailuun osallistuu TaigaSat-joukkue, joka lähtee tavoittelemaan kansallisen kilpailun voittoa vastassaan neljä muuta joukkuetta eri puolilta Suomea. Kokkolan Energia lähti mukaan sponsoroimaan lukiolaisten projektia.

Neea Oinas ja Olivia Komulainen seurasivat tiiviisti vierestä, kun Kokkolan Suomalaisen lukion joukkue voitti viime vuonna järjestetyn CanSat-kilpailun ja pääsivät osallistumaan Euroopan kilpailuun. Opettaja Erkko Saviaro luotsasi jo viime vuoden joukkuetta ja tytöt vaativat saman tien, että he haluavat osallistua kisaan vuonna 2023. Tyttöjen lisäksi joukkueeseen tulivat mukaan Senja Hosionaho, Alex Hyytinen ja Ville Ikola.

TaigaSat-netti1.jpg

Opettaja Erkko Saviaro mahdollistaa lukiolaisten osallistumisen CanSat-kilpailuun. Kuvassa Erkon vieressä Olivia Komulainen, Senja Hosionaho, Ville Ikola, Neea Oinas ja Alex Hyytinen.

Joukkueen tehtävänä on rakentaa purkkiin mahtuva satelliitti, jonka pitää mitata ilmanpainetta ja lämpötilaa. Satelliitilla pitää olla myös toinen hypoteettinen tehtävä. TaigaSat-joukkueen missiona on tutkia ympäristövaikutuksia kuvaten kasvien hyvinvointia Ullavassa, sinne valmistuvan litiumkaivoksen läheisyydessä.

— Tutkimussuunnitelman mukaan tutkisimme kasvillisuuden hyvinvointia kasvillisuusindeksin avulla. Vertaamme kahden eri kameran, rgb- ja klorofylliä mittaavan infrapunakameran ottamia kuvia ja laskemme matemaattisen kaavan avulla fotosynteesin voimakkuutta, Olivia Komulainen selventää.

Nuorten rakentama satelliitti ammutaan Vaasan kilpailussa taivaalle puolen kilometrin korkeuteen. Tiimi on yhdessä suunnitellut, rakentanut ja koodannut satelliitin, tietoa etsien ja yhdistellen.

TaigaSat-netti2.jpg

Satelliitin suunnittelemiseen ja rakentamiseen on kulunut lukematon määrä työtunteja lokakuusta lähtien.

Tavoitteena päästä Eurooppaan jatkokilpailuun

Vaasassa järjestettävä CanSat-kilpailu on nelipäiväinen.

— Kilpailu sisältää monta eri osa-aluetta, johon kuuluu oleellisena osana myös turvallisuusluennot. Järjestelyt ovat tiukkoja kun lähdetään ampumaan raketteja taivaalle, Erkko Saviaro kertoo.

Raketti lentää kymmenessä sekunnissa puolen kilometrin korkeuteen. Kaikki pitää suunnitella tarkasti etukäteen ja testata, sillä kilpailussa ei ole varaa virheisiin.

Itse suorituksen lisäksi joukkueita arvostellaan monella eri osa-alueella. Oleellinen osa on esitelmä, jossa käydään läpi oma projekti ja esitellään tulokset. Kielitaitoakin tarvitaan, sillä työkielenä kilpailussa on englanti.

Yhtenä osa-alueena arvioidaan myös tiimin julkista näkyvyyttä. Nuoret pitävät blogia, päivittävät somekanavia ja ovat käyneet pitämässä kouluilla esitelmiä projektin tiimoilta. Myös tämä Kokkolan Energian julkaisema juttu auttaa tiimiä pisteiden keräämisessä.

Projektiin osallistuminen vaatii tiimiltä todellista osaamista, mikä mitataan myös kilpailussa.

— Esitelmän jälkeen tuomarit grillaavat nuoria ja selvittävät, ovatko he oikeasti perillä aiheesta, Saviaro varoittaa tiimiläisiä.

TaigaSat-netti3.jpg

Kilpailuun on valmistauduttu huolella. Alex Hyytinen ja Ville Ikola varmistavat, että kaikki toimii kuten pitää.

TaigaSat-tiimillä on tahtotila lähteä puolustamaan viime vuoden voittoa.

— Ei meidän tarvitse olla kuin viime vuoden voittajia parempia, Alex nauraa.

Vaikka voittoa ei tulisikaan, nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että oppia ja kokemusta projektista on tullut monella osa-alueella.

— Olemme oppineet muun muassa koodaamaan, rakentamaan koneistoa ja tekemään töitä tiimissä, Alex listaa.

— Varmasti auttaa jatkossa myös työpaikan saamisessa, kun voi todistaa, että on ollut intoa olla mukana tällaisessa projektissa, Neea lisää.

Tehtyjä työtunteja ei ole laskettu. Usein koulupäivän jälkeen projektin parissa on vierähtänyt aikaa iltaan saakka.

— Sillä on valtava merkitys, miten paljon työtä jaksaa tehdä, kun motivaatio lähtee itsestä, Olivia painottaa.

TaigaSat-netti4.jpg

Kokkolan Energia sponsoroi kokkolalaisia nuoria tiedekilpailussa. Sunnuntaina selviää Suomen CanSat-kilpailun voittaja. Jäämme jännityksellä odottamaan, miten TaigaSat-tiimille käy!

Jaa artikkeli