Kokkolan Energian uusi ICT-päällikkö: ”Olen iloinen siitä, kuinka hyvin minut on otettu vastaan”

Anssi Haapanen aloitti Kokkolan Energian ICT-päällikkönä maaliskuun alussa. Ensimmäinen kuukausi talossa on sujunut hyvin – työtä riittää, mutta sitä on mukava tehdä toimivassa työympäristössä.

– Päällimmäisenä tehtävänä on ottaa kokonaisvaltaisesti Kokkolan Energian ICT-asiat haltuun. Talon sisällä ei ole hetkeen ollut ICT-päällikköä hoitamassa näitä asioita täyspäiväisesti, joten työsarkaa riittää, Haapanen sanoo ja jatkaa:

– Täytyy sanoa, että olen erittäin iloinen siitä, kuinka hyvin minut on otettu vastaan. On ollut todella tervetullut olo.

ICT-päällikkönä Haapanen vastaa Kokkolan Energian sisäisten ja ulkoisten ICT-toimintojen kehittämisestä sekä toimii ICT-osaston esimiehenä ja yhteyshenkilönä ulkoisille IT-palveluiden tuottajille. Haapanen vastaa koko yhtiön ICT-hankkeiden koordinoinnista ja järjestelmäkehityksestä.

Haapasen johtama ICT-osasto on osa sisäiset palvelut -yksikköä, jonka esimiehenä toimii Heli Vuorinen. Haapasen lisäksi ICT-osastolla työskentelee tarpeesta riippuen noin viisi muuta henkilöä, joihin lukeutuu sekä sisäisiä että ulkoisia työntekijöitä.

ICT-alaan kuuluvat nopea kehitys ja tiedolla johtaminen

Haapanen on koulutukseltaan tietotekniikan ylempi insinööri ja hän on valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kokkolan Energiaan Haapanen siirtyy Korpelan Voimasta, jossa mies työskenteli yhteensä yhdeksän vuotta. Aikaisempia työnantajia ovat myös Elisa ja Sonera.

– Korpelan Voimassa olin viimeksi järjestelmävastaava, mutta työkuvaan kuului myös tiiviisti sähkönvähittäismarkkinoiden toiminnoissa mukana oleminen, johtuen järjestelmien ja operatiivisen toiminnan vuorovaikutussuhteesta ja projektityöskentelystä. Sen ansiosta minulla on aika hyvä kuva energiamarkkinoista ICT-osaamisen ohella. Operaattorimaailma on Soneran ja Elisan kautta tuttua. Työ näissä yrityksissä oli asiakaspalvelupainotteista, mutta tein myös IP-suunnittelua ja viankorjaustyötä, Haapanen sanoo.

Laaja kokemus eri työtehtävistä antaa Haapaselle hyvät lähtökohdat Kokkolan Energian ICT-päällikön vaativaan työhön.

"Viiden vuoden aikana yhtiöt ovat ottaneet aktiivisemman roolin ICT-asioissa ja tiedolla johtaminen on tullut kuvioihin."

Haapasen mukaan teknologinen kehitys on viime vuosina ottanut isoja loikkia eteenpäin, mutta vielä suurempi muutos on nähty yhtiöiden toimintatavoissa ICT-asioissa.

– GPDR, datan ja tiedonhallinta sekä muut alan lieveilmiöt ovat tuoneet isoja muutoksia. Viiden vuoden aikana yhtiöt ovat ottaneet aktiivisemman roolin ICT-asioissa ja tiedolla johtaminen on tullut kuvioihin. Tietoturvan ja tiedonhallinnan merkitys on korostunut entisestään, mikä on johtanut yhtiöissä toimintatapojen muuttumiseen, Haapanen sanoo.

Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa myös työntekijän pitää jatkuvasti kehittää ja päivittää omaa osaamistaan.

– Kyllä tässä on pakko koko ajan seurata asioita tarkasti, jos meinaa pysyä kärryillä kehityksessä. Vuorovaikutus eri kumppaneiden kanssa on siinä isossa roolissa.

Kuusi koiraa liikuttaa perhettä vapaa-ajalla

ICT-päällikkö Haapanen on alun perin kotoisin Kalajoelta, mutta nyt tie vie työpäivän jälkeen Toholammille. Haapanen pyrkii hyödyntämään noin 70 kilometrin työmatkansa tehokkaasti.

– Työmatka voisi tuntua puuduttavalta, mutta aika ei tule pitkäksi, kun kuuntelee vaikka äänikirjoja.

Samassa kodissa asuu vaimon lisäksi peräti kuusi koiraa.

– Me ollaan molemmat hirveän eläinrakkaita ihmisiä! Vapaa-ajasta suurin osa kuluu koiralauman kanssa touhutessa luonnossa ja lenkillä. Lisäksi luen paljon ja yritän kehittää itseäni Myös terveydestä huolehtiminen ja kuntoilu kuuluvat harrastuksiini, Haapanen sanoo.

Jaa artikkeli