Kokkolan Energialle koetoimitus metsähaketta Latviasta

Kokkolan Energialle toimitettiin maanantaina Latviasta laivallinen metsähaketta. Laivakuorma oli noin 7000 hakekuutiota, mikä on alle prosentti Kokkolan Energian kaukolämpövoimalaitosten vuosittaisesta polttoainetarpeesta.

- Hakemäärä ei ole tuotannon kannalta merkittävä, mutta tämä on koetoimitus, jolla testataan hakkeen meritoimitusketjun toimivuutta tulevaisuutta varten. Tavoitteena on löytää toimitusketjun heikot kohdat, jotta tiedämme miten voimme kehittää toimintaa, Kokkolan Energian polttoainepäällikkö Petri Ahokangas kertoo.

Hankinnan taustalla on huoli suomalaisen puupolttoaineen saatavuudesta tulevaisuudessa.

- Merkittävä osa aiemmin turpeesta ja kivihiilestä saadusta energiasta joudutaan jatkossa korvaamaan puupolttoaineella, sillä kaukolämmön tuotannossa polttamista korvaavaa tekniikkaa ei vielä ole. Kun turve poistuu käytöstä, puu ei tule riittämään Suomessa kaikkien tarpeisiin. Siksi meidän on tutkittava eri vaihtoehtoja, Ahokangas toteaa.

Kokkolan Energialle on toimitettu aiemminkin haketta laivalla, kun vuosina 2012 ja 2013 oli pulaa turpeesta.

"Edullista turvetta on nyt tarjolla yllin kyllin, koska moni turvetuottaja on lopettamassa toimintaa ja myy nykyistä varastoa tyhjäksi."

Ahokangas uskoo, että tulevaisuudessa jopa merkittävä osa hakkeesta on hankittava ulkomailta. Huoli kotimaisen polttoaineen riittävyydestä ei kuitenkaan kosketa vielä tulevaa talvea, eikä edes lähivuosia.

- Edullista turvetta on nyt tarjolla yllin kyllin, koska moni turvetuottaja on lopettamassa toimintaa ja myy nykyistä varastoa tyhjäksi. Tulevan talven tarpeisiin saamme maakunnasta varmasti riittävästi puuta ja turvetta poltettavaksi.

Puuta riittää Ahokankaan mukaan Suomessa myös lähivuosina hyvin poltettavaksikin, mutta pidemmällä tähtäimellä tilanne todennäköisesti muuttuu.

- Samanaikaisesti kun turpeesta luopumista suunnitellaan, puhutaan myös Suomen metsien hakkuiden rajoittamisesta, Ahokangas jatkaa.

Riittävyyden ohella puun toimitusketjun hidas reagointi muutoksiin huolettaa kaukolämmöntuotannossa.

- Elämme käytännössä viiden päivän sääennusteen varassa ja talven polttoainetarpeen tarkka ennustaminen on mahdotonta. Äkillinen, pitkä kylmä jakso kasvattaa merkittävästi polttoaineen tarvetta. Puun pitkäaikainen varastoiminen on haastavaa ja tällaisen äkillisen kysynnän yllättäessä polttoainetoimittajien toimituskapasiteetti yksinkertaisesti loppuu kesken, Ahokangas summaa tilannetta.

Aiemmin vastaavat tilanteet on hoidettu lisäämällä varastoitujen turpeiden käyttöä, mutta jatkossa tätä mahdollisuutta ei ole käytettävissä.

- Siksi meritien avaaminen on tärkeää, sillä laivalla isojen polttoainemäärien liikuttelu on mahdollista, Ahokangas lisää.

Latviasta saapuneen hakekuorman operaattorina toimi Woodtracker Oy, jossa Kokkolan Energia Oy on yhtenä osakkaana. Woodtracker on bioenergian hankintaan erikoistunut suomalainen yritys, joka toimii kansainvälisillä energiamarkkinoilla.

Kokkolan satamaan maanantaina saapunutta koekuormaa purettiin reilun vuorokauden ajan. Paikallinen Koukkukuljetus vastasi hakkeen toimituksesta satamasta Kokkolan Energian polttoainekentälle.

Kuva Teemu Hujanen

Jaa artikkeli