Kokkolan Energia jakaa Kaupan ja kulttuurin yössä 100 ilmaista ledilamppua

Kokkolan Energia jakaa Kaupan ja kulttuurin yössä 13.9. Roosin talon pihalla 100 ilmaista design ledilamppua, joiden energialuokka on A++. Ilmaisten ledilamppujen jakelu aloitetaan kello 17 Roosin talon pihalla. Ledilamppuja jaetaan niin kauan kuin niitä riittää ja jokainen saa vain yhden lampun.

Valoa yöhön -lampputempauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota kotien valaisun energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

- Ledilampuista löytyy kirkkaasti energiatehokkaimmat lamput. Kannattaa muistaa, että energiatehokkain vaihtoehto on aina myös ympäristöystävällisin valinta, Kokkolan Energian asiakaspalvelupäällikkö Anne Kulla kertoo kampanjan taustasta.

Lamppujen elinkaaren aikana suurin ympäristötekijä on käytönaikainen energiankulutus. Sähköntuotannosta syntyy päästöjä, joten energiatehokkaampien lamppujen avulla saadaan säästettyä energiaa ja vähennetään energiantuotannon haitallisia vaikutuksia ympäristöön.

Kulla muistuttaa, että energiatehokkaalla valaistuksella syntyy säästöä silloinkin, vaikka rakennuksen lämmitystapana olisi suorasähkölämmitys.

- Hehkulamput luovuttavat lämpöä, mutta ne eivät ole mitään tehokkaita lämmönlähteitä. Valaistuksen hukkalämmöstä voidaan hyödyntää enintään 70 prosenttia. Kodin lämmitystä varten hehkulamppuja ei siis kannata hankkia.

Ympäristöystävällinen valaisu tarkoittaa myös lamppujen sammuttamista niistä huoneista, joissa ei oleskella.

- Nyrkkisääntönä voidaan suositella lampun sammuttamista aina, kun poistut huoneesta yli viideksi minuutiksi. Lamput eivät kärsi sammuttelusta, eikä niiden sytyttäminen aiheuta mitään suurempaa energiankulutusta, Kulla ohjeistaa.

Energiatehokkaissa lampuissa on usein isoja hintaeroja, jotka johtuvat enimmäkseen lamppujen ominaisuuksista. Lampun valinnassa ja vertailussa onkin siksi syytä tarkistaa energialuokka ja paloaika.

- Kalliimpien lamppujen paloaika on usein huomattavasti pidempi. Paloajat voivat vaihdella 6 000 tunnista jopa 50 000 tuntiin, Kulla kertoo.

Lampun valinnassa on hyvä huomioida myös sen käyttöpaikka kotona. Nykyään ledilampuistakin löytyy eri värisävyjä. Kodin oleskelutiloissa suositaan matalahkon värilämpötilan lamppuja, sillä niiden lämmin tai puhtaan valkoinen valo koetaan kodikkaan mukavaksi.

- Saunaan sopii korkeita lämpötiloja kestävä ledilamppu tai ympärisäteilevä halogeenilamppu. Ulkovalaisimen lampun hankinnassa on syytä varmistaa, että lamppu toimii myös Suomen kylmässä talvessa. Parhaissa lampuissa syttyvyys on taattu aina -30 asteeseen saakka, Kulla vinkkaa.

Näin kierrätät ledilampun:

  • Energiasäästölamput, ledilamput ja loisteputket kierrätetään viemällä ne lamppuja myyviin kauppoihin tai sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräykseen.
  • Moni kauppa vastaanottaa lamppuja ja keräyspisteitä löytyy esimerkiksi pullonpalautuskoneiden läheisyydestä.

Lähde: Lampputieto.fi / Motiva

Jaa artikkeli