Kokkolan Energia sopimukseen Varmalämmityksen kanssa uusiutuvan energian lämmitysratkaisusta

Varmalämmitys on sopinut Kokkolan Energian kanssa kotimaista polttoainetta käyttävän biolämpölaitoksen rakentamisesta Kälviälle, ja sen tuottaman lämmityksen toimittamisesta Kälviän alueen kaukolämpöverkkoon.

Kokkolan Energialle sopimus merkitsee sitä, että ei tarvitse investoida, eikä sitoa henkilökuntaa laitokseen, joka rakennetaan 20 kilometrin päähän yhtiön toimipisteestä.

- Meillä oli tilanne, että halusimme jatkaa liiketoimintaa Kälviällä voidaksemme tarjota asiakkaille kohtuuhintaista lämpöä. Piti valita investoinnin ja yhteistyökumppanin väliltä ja valitsimme yhteistyökumppanin. Näin pääomaa ei sitoudu pitkäaikaiseen hankkeeseen ja tase pysyy siistinä, Kokkolan energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki sanoo.

Lämpöenergiaa valmistetaan puuperäisestä polttoaineesta.

- Puupolttoaine on luokiteltu päästövapaaksi. Puu saadaan läheltä, ja toiminta vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen lähialueilla. Tämä on kaikin puolin kestävä ja vastuullinen toimintamalli, Rintamäki jatkaa.

- Uusi lämpölaitos mahdollistaa myös Kälviän alueella maltillisen kaukolämpöverkoston kasvattamisen ja silloin useampi asukas voi saada kotinsa lämpimäksi kaukolämmön avulla, Kokkolan Energian kaukolämpöpäällikkö Jani Söderström lisää.

Pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja Infranode ja pieksämäkeläinen KPA Unicon perustivat viime talvena Varmalämmitys Oy:n, joka toimittaa energiayhtiöille lämpöenergiaa palveluna. Konsepti on uusi, ja perustuu Infranoden sijoituspolitiikkaan. Rahasto lähtee pitkäaikaiseksi omistajakumppaniksi infrastruktuurihankkeisiin 25 vuoden sitoumuksella. Lämmöntuotantoon aikajänne sopii hyvin, sillä se vastaa lämpökattilan käyttöikää.

- Tuomme ennakkoluulottomasti markkinalle palvelumallia, joka takaa asiakkaallemme puhtaan teknologian käytettävyyden 25 vuoden ajalle. Takaamme siis huoltovarmuuden kustannustehokkaasti ja ennakoitavin kustannuksin, kertoo KPA Uniconin toimitusjohtaja Teemu Koskela.

Varmalämmityksen konsepti heijastelee pitkään samoilla malleilla toimineen energia-alan alkavaa murrosta. Energiaa on myyty palveluna aiemminkin, mutta Varmalämmityksen malli osoittaa, että kumppanuusverkostoja voi rakentaa hyvinkin ennakkoluulottomasti, ja että myös lämpökattiloita tuottava teknologiayhtiö voi olla mukana itse tuotannossa.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että Kokkolan Energia valitsi Varmalämmityksen kumppanikseen ja uskomme vahvasti, että tämä rohkaisee energiayhtiöitä yleisesti kääntymään puoleemme, kun he suunnittelevat kaukolämpölaitostensa uusimista, sanoo Infranoden Suomen maajohtaja Aleksi Graan, joka toimii myös Varmalämmityksen hallituksen puheenjohtajana.


LISÄTIEDOT:

Teemu Koskela, toimitusjohtaja, KPA Unicon 050 400 8721

Aleksi Graan, Varmalämmityksen hallituksen puheenjohtaja, 040 511 5473

Mikko Rintamäki, Kokkolan Energia Oy:n toimitusjohtaja, 040 558 2289


Kokkolan Energia

Kokkolan Energia Oy on asiakkaitaan ja omistajaansa palveleva, kehittyvä, täyden palvelun energiayhtiö. Sen toimintaan kuuluu perinteinen sähkön, lämmön ja höyryn tuotanto, myynti ja jakelu. Osana toimintaa ovat myös kehityshankkeet uusiutuvan energian alueella. Luotettavasta sähkön jakelusta vastaa tytäryhtiö Kokkolan Energiaverkot Oy. Kokkolan energia omistaa sekä itse että Pohjolan Voima Oy:n kautta tuotantoresursseja. Yhtiön liikevaihto on n. 50-60 miljoona euroa vuodessa ja se työllistää noin 100 henkilöä.

www.kokkolanenergia.fi

Varmalämmitys

Varmalämmitys Oy on Infranoden ja KPA Uniconin yhteisyritys. Varmalämmitys toimittaa lämpökattiloita 10-25 -vuotisilla käytettävyys- ja energiantoimitussopimuksilla lämmön tuottajille, kuten kuntien energiayhtiöille ja teollisuudelle Suomessa. Infranode ja KPA Unicon rahoittavat tulevia hankkeita yhdessä. KPA Unicon vastaa toimitettavien lämpölaitosten suunnittelusta, rakennuttamisesta ja operoinnista sopimusajan yli.

www.varmalammitys.fi

Infranode

Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranodella on 10 henkinen investointitiimi ja toimistot Helsingissä, Tukholmassa sekä Oslossa. Se hallinnoi 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat LähiTapiola, Euroopan investointipankki, Folksam, KPA Pension, Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto ja IMAS Foundation.Infranode on sisaryhtiö Areim AB:lle, joka on vakiintunut Pohjoismainen kiinteistösijoitus- ja neuvonantoyhtiö.

www.infranode.se/fi/

KPA Unicon

KPA Unicon on suomalainen perheyhtiö, joka on ollut puhtaan, uusiutuvan energian puolestapuhuja jo vuodesta 1990. KPA Unicon luo ja toteuttaa puhtaan energian ratkaisuja ympäri maailman. Se uudistaa olemassa olevia tuotantojärjestelmiä uusiutuvia energialähteitä hyödyntävillä teknologioilla, ja varustaa energiantuottajia innovatiivisilla digitaalisilla työkaluilla. Yhtiön Tavoitteena on johtaa keskustelua puhtaan energian puolesta, ja tehdä aloitteita, jotka tuottavat arvoa sen kumppaneille. Yhtiön päätoimipaikka on Pieksämäellä ja se työllistää noin 240 energia-alan ammattilaista kuudessa eri maassa.

www.kpaunicon.com

Jaa artikkeli