Kodin sisutuksessa suosituin kalusteovi on tällä hetkellä valkoinen, mikä näkyy hyvin Kensapuun tehtaalla. Talous- ja hallintojohtaja Tommi Pakkala kertoo, että Himangan tehtaalta valmistuu vuosittain noin 600 000 kappaletta kalusteovia.

Kensapuu säästää sähköä kahvitauoillakin

Kensapuu on Suomen suurin MDF-kalusteovien valmistaja. Kensapuun ovia ei myydä suoraan kuluttajille, vaan kalusteita valmistaville muille yrityksille.

- Meidän vahvuutena on isoihin volyymeihin soveltuva tuotannon kapasiteetti ja kattava mallisto. Kaikki ovet on mahdollista saada mittatilauksena missä koossa haluaa ja sävyvalikoima on laaja, Kensapuun talous- ja hallintojohtaja Tommi Pakkala kertoo ja esittelee laajaa ovivalikoimaa.

Kiireisin sesonki Kensapuulla on maaliskuusta kesäkuuhun, mutta tänä vuonna vielä heinäkuussakin kysyntä oli poikkeuksellisen suurta. Kalustusala seuraa rakennusalan heilahduksia noin vuoden viiveellä. Kensapuun valmistamat ovet menevät pääosin Suomen markkinoille ja lisäksi noin 20 prosenttia tuotannosta lähtee vientiin.

Yrityksen mittava kalustetuotanto tarkoittaa myös kohtuullisen kovaa energiankulutusta. Kensapuun sähkönkulutus on vuositasolla noin 2500 MWh.

Energiankulutuksen pienentämiseen panostetaan jatkuvasti. Laiteinvestoinneilla ja toimintatapojen muutoksella voidaan saada jo merkittäviä säästöjä. Esimerkiksi CNC-koneiden alipainejärjestelmän päivittäminen tuo Kensapuulle 5-8 prosentin säästön koko vuoden sähkönkulutuksesta.

-Meillä mietitään koko ajan, miten voisimme säästää energiaa. Esimerkiksi tuotannon työstöpölyn poistaminen kuluttaa paljon lämpöä ja sähköä. Lämmitämme talvipakkasillakin isoa hallia ja samaan aikaan lämmintä ilmaa pitää vaihtaa ulos, jotta saadaan pöly pois. Energiansäästöä ollaan saatu aikaiseksi esimerkiksi sopimalla, että ilmanvaihto laitetaan pois päältä taukojen ajaksi, Pakkala kertoo.

Kokemuksia: Kokkolan Energia saa yhteistyöstä kouluarvosanaksi yhdeksän

Kokkolan Energia valikoitui Kensapuun energiayhtiöksi ja uudeksi yhteistyökumppaniksi kilpailutuksen kautta vuonna 2014.

- Keväällä 2018 järjestimme uuden kilpailutuksen energiayhtiöille ja Kokkolan Energia voitti jälleen. Maalikamerakuvasta oli helppo tehdä päätös paikallisen energiayhtiön eduksi, kun tiesimme jo muutaman vuoden kokemuksesta, että homma toimii, Pakkala summaa.

Pakkala neuvottelee säännöllisin väliajoin Kokkolan Energian kanssa sähkön hinnan kiinnityksistä, eikä yleensä tee kiinnityksiä kahta vuotta pidemmälle.

- Vertailen kuukausittain energiankulutusta edellisvuoden tasoon. Meille on ollut tärkeintä, että kun kiinnityksiä päätetään tehdä, niin Kokkolan Energialta vastataan ripeästi ja kiinnitykset toteutetaan heti. Tästä ei ole ollut mitään valittamista.

Tärkeää yhteistyössä energiayhtiön kanssa on ollut myös joustava toiminta.

- Meillä on ollut koko ajan hyvä yhteistyöhenki ja voin oman kokemuksen perusteella suositella Kokkolan Energiaa muillekin yrityksille. Kouluarvosanaksi annan energiayhtiölle yhdeksän, sillä pitäähän aina jättää parantamisen varaa, Pakkala naurahtaa.

Jaa artikkeli