Kekolahti Energiaverkkojen johtoon

Kuvassa Markus Kekolahti Markus Kekolahti on aloittanut Kokkolan Energiaverkkojen liiketoimintajohtajana.

Pitkän uran sähkönjakelun parissa tehnyt Markus Kekolahti on aloittanut Kokkolan Energiaverkkojen liiketoimintajohtajana. Kekolahden työpaikka oli kevääseen saakka naapurikaupunki Pietarsaaressa toimiva Alfen Elkamo Oy Ab, joka valmistaa sähkönjakelutuotteita maailmanlaajuisella markkinalla.

– Kokkolan Energia on minulle tuttu edellisen työnantajan asiakkaana sekä kotikaupungin verkkoyhtiönä.

Markus Kekolahti muutti synnyinpaikkakunnaltaan Himangalta Kokkolaan vuosituhannen alkupuolella, kun opiskelut ammattikorkeakoulussa kutsuivat. Opiskeluiden aikana tuli tutuksi myös Kokkolan teollisuusalue, jossa hän suoritti työharjoittelua ensin Outokummun ja yritysmyynnin kautta Bolidenin tehdasalueella. Insinöörityö vei naapurikaupunki Pietarsaareen, joka jatkui 16 vuotisena urana sähkönjakelutuotteiden suunnittelun, myynnin sekä liiketoiminnon johtotehtävissä.

– Työssäni Alfen Elkamolla minulla oli hieno mahdollisuus olla vuosia mukana monen verkkoyhtiön verkon kehityksessä, kotimaisen teollisuuden prosessisähköistyksessä sekä kiinteistöjen pääsähkönjakelussa. Minulla oli mahdollisuus kiertää maantieteellisesti laajalla alueella ja olla mukana kehittämässä asiakkaiden liiketoimintaa omalla osaamisellani ja yrityksen valmistamilla ratkaisuilla.

– Pitkän uran aikana sain olla toteuttamassa perheyrityksen liiketoiminnan kasvua, joka päätyi omistajan vaihdokseen kesällä 2018 jolloin Hollantilainen Alfen hankki koko yrityksen osakekannan. Alfen toi omistajuuden lisäksi tuotevalikoimaan energiavarastot sekä sähköautonlatauslaitteet, joiden rakentamisessa sain olla mukana kotimaassa, Kekolahti jatkaa.

Kokkolan Energiaverkkojen liiketoimintajohtajana Kekolahdella on iso ruutu täytettävänään, kun vastuualueeksi tulevat yhtiön operatiivinen johtaminen sekä tulevaisuuden tuomat mielenkiintoiset verkkoon kohdistuvat haasteet.

Energian tuotantomuodot muuttuvat ympäristölle kestävämpään suuntaan. Sähköinen liikenne tulee vaikuttamaan myös verkkoliiketoimintaan. Hallinnon osalta mies johtaa toimintaa yhdessä Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäen ja Kokkolan Energian hallintojohtajan kanssa.

– Minulla on sopivasti kokemusta esimiestyöstä, yrityksen johtoryhmätyöskentelystä sekä laaja alan kontaktiverkosto ympäri maan. Suurella mielenkiinnolla lähden kehittämään Kokkolan Energiaverkkojen toimintaa ja tukemaan yhtiötä muuttuvassa ympäristössä.

Liiketoimintajohtaja Markus Kekolahti Kokkolan Energiaverkkojen liiketoimintajohtajana Kekolahdella on iso ruutu täytettävänään, kun vastuualueeksi tulevat yhtiön operatiivinen johtaminen sekä tulevaisuuden tuomat mielenkiintoiset verkkoon kohdistuvat haasteet.

LNG uudeksi liiketoiminnaksi?

Kekolahti sai heti taloon tultuaan vastuuta Kokkolan Energiaverkkojen LNG-projektin projektipäällikkönä. Kokkolan suurteollisuusalueelle on suunnitteilla nesteytetyn maakaasun vastaanottoterminaali ja höyrystetyn kaasun jakeluverkko. LNG on lyhennys englanninkielisestä sanasta Liquid Natural Gas ja tarkoittaa nesteytettyä maakaasua.

– Nesteytetty maakaasu on teollisuudelle askel kohti hiilivapaata tuotantoa. Se on vihreämpi vaihtoehto, jolla voi korvata raskaita polttoöljyjä teollisuuden tarpeissa. Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää jatkossa myös lähialueella valmistetulla biokaasulla. Kokkolan Energiaverkoille tämä tarkoittaa uutta liiketoimintaa ja kasvua alueella, meillä on kyky rakentaa ja ylläpitää LNG-verkosto kaikille KIP-alueen tehtaille, Kekolahti toteaa.

Kokkolan Energia yhtiössä on meneillään myös laatukäsikirjan käyttöönotto. ISO 9001-sertifikaattin liittyvien asioiden jalkauttaminen Kokkolan Energiayhtiöiden toimintaan on liiketoimintajohtajan vastuulla. ISO 9001 luo organisaatiolle standardit asiakkaiden tarpeiden ja odotusten täyttämiseksi ja tyytyväisyyden varmistamiseksi.

– Menemme ISO 9001-laatukäsikirjaan liittyvässä työssä syvälle prosesseihin ja toiminnan kuvaukseen. Minun vastuullani on Kokkolan Energiaverkkoihin liittyvät asiat. Pääsen tämän myötä myös itse nopeasti sisälle siihen, miten toimimme ja kuinka voimme kehittää toimintaa.

– Energiaverkoilla on alueella monopoliasema verkkoliiketoiminnassa, joten laatukäsikirja tuo meille enemmänkin rutiineja johtamiseen sekä toimintaan ja sitä kautta tehokkuutta koko liiketoimintaan. Olen vastannut myös aikaisemmassa työssäni oman toiminnon laatukäsikirjasta, Kekolahti jatkaa.

Kekolahti aloitti työssään toukokuun lopussa. Kokkolan Energian rekrytointiprosessi oli huolellinen. Sopeutumisvaihe uuteen tehtävään liiketoimintajohtajana on yhä kesken, sillä toimenkuva on laaja ja menossa olevat projektit ovat ottaneet hyvän ajan työpäivistä.

– Täytyy antaa Kokkolan Energian päättäjille kiitos sekä valinnasta että vastuusta. Kiitokset myös Kokkolan Energian ja Energiaverkkojen työntekijöille. Taloon on ollut helppo tulla uutena työntekijänä, vaikka aika Covid 19 asettamien rajoitusten kanssa on antanut omat haasteensa. Jo tässä vaiheessa lyhyt urani Kokkolan Energiaverkoilla on ollut erittäin mielenkiintoinen, Kekolahti sanoo.

Joukkuepelaaja myös vapaa-ajalla

Kekolahden työnkuva Kokkolan Energiaverkoissa on laaja. Vapaa-aika antaa hyvän vastapainon työlle.

– Vapaa-ajalla tulee harrastettua liikuntaa monipuolisesti. Olen aina tykännyt joukkuelajeista ja juoksemisesta silloin kuin pallo tai kiekko heitetään peliin. Nuorempana olin mukana aktiivisesti seuratoiminnassa salibandyssä ja jalkapallossa. Joukkuelajeista on ollut myös hyvä ammentaa tekemistä työyhteisöön. Nykyään pelataan vain harrasteporukoissa kehon ja mielen huoltoa suorittaen, toki vanhoja urotekoja muistellen, Kekolahti nauraa.

Tuoreimpaan harrastukseen liittyy myös olennaisena pallo, mutta tämän pallon perässä ei kuitenkaan juosta, ja turvavälitkin säilyvät vaikeuksitta.

– Kun joukkuelajit olivat tauolla, tuli vaimon kanssa hankittua Green Card, joten kesän aikana olemme saaneet kiertää Kokkolan golfkenttää.

Kekolahden uusperheeseen kuuluu vaimon lisäksi neljä tytärtä, joista vanhin on jo muuttanut maailmalle. Kekolahti osti vaimonsa kanssa kuutisen vuotta sitten Kirkonmäeltä lähes 100 vuotta vanhan hirsitalon, jonka he ovat vapaa-ajalla kunnostaneet kodiksi. Arkeen tuovat elävyyttä myös kaksi kania ja noin puolitoista vuotta sitten perheeseen liittynyt koira.

Jaa artikkeli