Kaukolämpöön liittyminen maksaa itsensä takaisin

Jo 34 000 kokkolalaista asuu kaukolämmön lämmittämässä kodissa. Kokkolan Energia lanseeraa Kaukon päivän kunniaksi uuden kaukolämpötuotteen, jolla helpotetaan kaukolämpöverkkoon liittymistä.

Kokkolassa noin 3 500 kiinteistöä lämpenee kaukolämmöllä ja määrä kasvaa jatkuvasti. Kokkolan Energian kaukolämpöverkkoja on kanta-Kokkolan lisäksi Kälviällä ja Lohtajalla. Nyt olemassa olevan verkon alueella, missä kaduilla on jo valmiiksi rakennettu jakelujohto tehdään pientaloille kaukolämpöön liittyminen helpoksi Avaimet käteen paketilla.

- Kaukolämpöverkkoon liittymisen takana on useimmiten tarve laskea lämmityskustannuksia ja halu saada kotiin helppo, toimintavarma lämmitysmuoto, jolla saadaan tasainen sisälämpötila. Kaukolämpö on vaivaton lämmitystapa, sen kanssa ei tarvitse huolehtia öljyn tai puiden riittävyydestä, eikä miettiä milloin kattila tai öljysäiliö on viimeksi huollettu tai tarkastettu, Kokkolan Energian kaukolämpöpäällikkö Jani Söderström kertoo.

Kaukon päivänä 3.3. lanseerattava paketti helpottaa kaukolämpöön liittymistä, sillä se sisältää liittymän, laitteiston, asennukset sekä laitteiston käytön opastuksen. Käytännössä siis kaiken, mitä tarvitaan kaukolämpöverkkoon liittymisessä.

- Kaukolämpöön liittyminen kiinnostaa etenkin vanhojen pientalojen asukkaita, joista monen koti lämpenee vielä öljyllä. Yleensä, kun öljyn hinta nousee, ihmiset ryhtyvät kyselemään kaukolämpöä kotiinsa, Söderström sanoo.

Öljylämmitteisen omakotitalon siirtäminen kaukolämpöverkkoon maksaa Avaimet käteen -paketilla 7000 euroa. Kertainvestointi voi tuntua omakotitalon asukkaasta suurelta, mutta se maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa. Asennustöiden osuudesta on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

- Kokkolan Energian asiantuntijat tekevät kaukolämmöstä kiinnostuneille maksuttoman laskelman, joka osoittaa kuinka nopeasti kaukolämpöön liittyminen maksaa itsensä takaisin lämmityskulujen säästöjen avulla, Söderström toteaa.

Nyt lanseerattavan kaukolämpöpaketin kehitystyötä aiotaan vielä jatkaa Kokkolan Energialla. Mietinnässä on tarjota asiakkaille myös kaukolämmön vuosikatsastuspalvelu, jossa asiantuntija tulisi säännöllisesti tarkistamaan laitteiston säädöt ja toimivuuden.

- Kaukolämpölaitteisto on erittäin kestävä ja toimii parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä. Säätöjen ja laitteiston tarkistuksella voidaan saada lisäsäästöjä lämmityskuluissa ja varmistaa, että laitteisto pysyy hyvässä kunnossa, Söderström muistuttaa.

Kokkolan Energian nettisivuilta löytyvästä kaukolämpökartasta voi tarkistaa, löytyykö kodin alueelta jo kaukolämpöverkko. Tiedon saa myös Kokkolan Energian rakentajapalvelusta.

Kokkolassa maan alla kulkee jo noin 250 kilometriä kaukolämpöjohtoa. Kuva Teemu Hujanen

Jaa artikkeli