10.11.2023

Katuvalaistusta pian 120 vuotta

Katuvaloista se lähti, nimittäin Kokkolan Energian tarina, pian 120 vuotta sitten.

Kokkolan Sauna- ja Sähkölaitos perustettiin kaupunginvaltuuston päätöksellä keväällä 1904. Uuden laitoksen tarkoituksena oli katuvalaistuksen parantaminen.

Vuonna 1905 Rantakadulle valmistui sähkölaitoksen talo. Ensimmäisessä kerroksessa oli sähköä tuottava voimalaitos ja yläkerrassa kaupungin yleinen sauna. Samana vuonna Isonkadun ja Torikadun kulmassa sytytettiin Kokkolan ensimmäinen sähköllä toimiva katulamppu.

Tämän arvokkaan ja alkuperäisen tehtävän parissa jatkamme työskentelyämme tänäkin päivänä ja haluamme muistuttaa, että mikäli huomaat pimeän katulampun, voit ilmoittaa siitä meille, osoitteeseen katuvalot@kokkolanenergia.fi. Viestissä tulisi käydä ilmi katuosoite, jossa lappu sijaitsee.

Mikäli havaitset vahingoittuneen valopylvään ja siitä mahdollisesti aiheutuvan vaaran, voit ilmoittaa havaintosi kiireellisenä sähköverkon päivystysnumeroon 06 8220800. Tällaisia vaaratilanteita ovat esimerkiksi kaatunut- tai muuten myrskyssä tai muussa onnettomuudessa vahingoittunut pylväs, josta aiheutuu vaaraa ympäristölleen.

Muistutamme myös, että sähkölinjoille kaatuneita tai kaatumassa olevia puita ei saa poistaa omatoimisesti. Myöskään maassa mahdollisesti oleviin johtoihin ei saa koskea sähköiskuvaaran takia ja vaurioituneisiin sähköjohtimiin on pidettävä 20 metrin varoetäisyys.

Vastaamme joitain poikkeuksia lukuun ottamatta Kokkolan kaupunkialueen katuvalaistuksesta, maanteiden ollessa ELY-keskuksen vastuulla. Epäselvissä tapauksissa, voit kuitenkin olla aina ensin yhteydessä meihin.

 

Jaa artikkeli