Heidi Keto-Tokoi aloitti ESQ-päällikkönä – ”Tavoitteena on löytää kaikille yhteinen tapa toimia”

Ympäristö, turvallisuus ja laatu. Nämä avainsanat ohjaavat tammikuussa Kokkolan Energia -yhtiöiden ESQ-päällikkönä aloittaneen Heidi Keto-Tokoin (insinööri, AMK) työtä.

ESQ-päällikön tehtävä on Kokkolan Energia -yhtiöissä uusi. Kirjaimet ESQ tulevat ympäristön, turvallisuuden ja laadun englanninkielisistä sanoista (Environment, Safety, Quality). Keto-Tokoi tutustui Kokkolan Energian toimintaan jo työskennellessään SK Protectilla ja Bolidenillä.

– Olin Bolidenillä töissä 11 vuotta. Ruotsalaisomistajuus näkyy Bolidenillä siinä, että siellä on todella tarkat järjestelyt koskien ympäristöä, turvallisuutta ja laatua. Sieltä minulle iskostui periaate, että näissä asioissa pitää toimia tarkasti, Keto-Tokoi sanoo.

Keto-Tokoi työskenteli Bolidenin Kokkolan toimipisteessä turvallisuusinsinöörinä, tutkimuskoordinaattorina ja työnjohtajana. Kokkolan Energia -yhtiöihin Keto-Tokoi siirtyy SK Protectilta, jossa hän toimi turvallisuus- ja laatuasiantuntijana.

SK Protectin turvallisuus- ja laatuasiantuntijana hän teki yhteistyötä useiden eri asiakasyritysten henkilöstön kanssa, panostaen asiakkuuksissa työturvallisuuteen sekä laatuajatteluun. Bolidenillä työskennellessään tutuksi tulivat myös Kokkolan Energian voimalaitosten toiminta Kokkolan suurteollisuusalueella.

Ympäristö, turvallisuus ja laatu kulkevat käsi kädessä

Uuden ESQ-päällikön tehtäväkuva on laaja. Aikaisemmin ympäristö-, turvallisuus- ja laatuasiat ovat olleet useamman ihmisen työpöydällä. Nyt Keto-Tokoilla on mahdollisuus luoda uutta ja kehittää yhtiöiden toimintaa järjestelmällisesti.

– Kaikki nämä asiat – ympäristö, turvallisuus ja laatu – liittyvät toisiinsa ja kulkevat käsi kädessä. Kun ne tehdään hyvin, toimimme samalla vastuullisesti ja kaikki saavat lähteä työpäivän jälkeen turvallisesti kotiin.

"Toimintatapoja ei muuteta yhdessä yössä, vaan se on pitkäjänteistä työtä ja vaatii sinniä"

ESQ-päällikön tehtäväkuvaan kuuluvat muun muassa ympäristö- ja lupa-asioiden hoitaminen, kestävän kehityksen polun rakentaminen, työsuojelupäällikkönä toiminen, laatutoiminnan kehittäminen sekä työturvallisuuden ja turvallisuusajattelun edistäminen Kokkolan Energia -yhtiöiden jokaisessa yksikössä.

Keto-Tokoi tulee toimimaan tiiviisti yhteistyössä Kokkolan Energia Oy:n yksiköiden päälliköiden, asiakkaiden, viranomaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa.

– Meidän pitää löytää kaikille yhteinen hyvä tapa toimia ja rakentaa me-henkeä. Kokkolan Energialla on yli 100 ihmistä töissä ja nyt pikkuhiljaa ryhdytään kehittämään jokapäiväistä työskentelyä. Se on tavallaan kulttuurin luomista. Toimintatapoja ei muuteta yhdessä yössä, vaan se on pitkäjänteistä työtä ja vaatii sinniä, Keto-Tokoi sanoo.

Ulkoilu perheen kanssa ja lemmikit pitävät arjessa kiireisenä

Heidi Keto-Tokoin perheeseen kuuluvat 13- ja 10-vuotiaat tyttäret sekä 5-vuotias poika, jotka pitävät huolen siitä, että arjessa riittää tekemistä myös työpäivän jälkeen.

– Täytyy myöntää, että harrastaminen jää valitettavasti vähemmälle. Mutta lasten kanssa ulkoilen ja liikun minkä ennätän, lisäksi luen ja lenkkeilen jonkin verran. Kahden insinöörin pyörittämässä taloudessa on siis niin sanotusti ruuhkavuodet meneillään!

Ensi viikosta alkaen Keto-Tokoin perheessä on entistäkin enemmän vilskettä ja vilinää.

– Taloomme saapuu uusi karvainen vauva, eli perheeseemme tulee kääpiöpinseripentu, jonka myötä tulee taas lisää hälinää taloon. Lisäksi vanhimmalla tyttärellä on akvaario ja nuoremmalla tyttärellä on kesyhiiri Vili, joten kyllähän meidän taloudesta väkeä löytyy!

Jaa artikkeli