2.02.2023

Ajankohtaista sähkömarkkinoilla: toimitusjohtaja avaa tulevaisuuden näkymiä

Sähkömarkkinoilla tilanne jatkaa muuttumistaan kevään koittaessa. Kysyimme Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäeltä, millaiset tulevaisuuden näkymät on sähkömarkkinoilla ja miten tilanne tulee näkymään asiakkaiden sähkösopimuksissa.

MikkoRintamaki---sahkomarkkinat.jpg

Sähkön tukkuhinta on viime aikoina laskenut. Miten se näkyy Kokkolan Energian asiakkaiden sähkölaskuissa?

Kyllä, sähkön tukkuhinta on tullut mukavasti alas, vaikka se maanantaina taas pomppasi ylöspäin. Vielä muutama viikko kun mennään eteenpäin, nähdään paremmin mille tasolle hinta asettuu. Vielä helmikuussa on kylmä, eikä Olkiluoto 3 ole vielä palannut verkkoon. Muun muassa tämän vuoksi markkinat ovat edelleen "hermostuneet". Eli kevätaurinkoa odotellessa.

Kokkolan mallissa sovelletaan 16 c/kWh+alv hintakattoa myydylle vuodenaikasähkölle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuodenaikasähkömme hinta romahtaa huhtikuun alussa merkittävästi alle tuon hintakaton, eli asiakkaiden maksama hinta laskee automaattisesti. Viime viikolla laskimme silloisten hintojen perusteella hinnan tippuvan n 10 c/kWh+alv tasolle. Varmuus saadaan kuitenkin suunnilleen kuukauden päästä, jolloin kevään hinta kiinnitetään.

Mikäli kehitys jatkuu suotuisana, saamme toivottavasti poistaa tämän hintakatonkin tarpeettomana.

Tarkoittaako tämänhetkinen tilanne sitä, että sähkökriisi on ohi?

Mielestäni on. Hinnat ovat palanneet normaalitasolle. Meidän tulee kuitenkin huolehtia asiakkaistamme, sillä kohonneet kustannukset vaikuttavat meidän kaikkien elämään.

Tuleeko sähkön myynti muuttumaan tulevaisuudessa?

Itse uskon, että palataan suurelta osin määräaikaisiin, kiinteähintaisiin sopimuksiin. Näihin tulee uutena elementtinä profiilikorjaus. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sähköä myydään kiinteällä perushinnalla, mutta asiakkaan sähkön käyttöprofiili vaikuttaa lopulliseen laskuun. Laskusi pienenee, jos kulutat sähköä halvoilla tunneilla siten, että sen hankintakustannus tukkuhinnalla on halvempi kuin kuukauden keskiarvo. Vastaavasti jos kulutat sähköä erityisesti kalliimpina tunteina, sekin näkyy laskussa.

Useat sähköyhtiöt myyvät jo uutta sopimusmallia, joka mahdollistaa ennakoitavan hinnan sekä ohjaa asiakkaan sähkön kulutusta edullisille tunneille. Tämä vähentää myös sähköpulan riskiä ja pienentää sähkön tuotannon päästöjä.

Toimitusvelvolliset ja toistaiseksi voimassa olevat sopimukset jäänevät ainakin meillä ennen pitkää siirtymätuotteiksi.

Kokkolan Energia saanee maaliskuussa uuden sähkötuotteen myyntiin. Kerromme siitä myöhemmin lisää.

Jaa artikkeli