Väliaikaiset tuet ja alennukset apuna korkeisiin sähkölaskuihin

Kotitalouksilla on mahdollista saada tukea suuriin sähkölaskuihinsa. Verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen, sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä sähkövähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen Kelan sähkötuki. Lisäksi sähköenergian arvonlisäveroa alennetaan määräajaksi 10 prosenttiin. Kokkolan Energiaverkot puolestaan jättää perimättä 30 % sähkönsiirron energiamaksuista 1.1.2023 alkaen.

Sähkövähennys

Verotuksessa on mahdollista saada sähkövähennys vakituisen asunnon suuriin sähkökuluihin. Vähennys on mahdollista saada tammi-huhtikuun 2023 aikana kertyneistä vakituisen asunnon sähköenergian kuluista. Sähkövähennyksen voi saada, jos sähköenergian kulut ovat neljän kuukauden ajalta yli 2000 €. Siitä summasta, joka ylittää 2000 €, voi tällöin saada 60 % sähkövähennyksen. Omavastuu on 100 €.

Sähkövähennys voidaan myöntää vain yhdestä asunnosta ja on korkeintaan 2 400 €. Sähkövähennys ilmoitetaan verokortille, jolloin se pienentää veroprosenttia. Sähkövähennystä ei saa rahanpalautuksena.

Lisätietoa sähkövähennyksestä Verohallinnon sivuilla >

Sähkötuki

Sähkötukea voi hakea Kelasta, mikäli veroja ei kerry riittävästi sähkövähennyksen tekemiseen. Sähkötukea on mahdollista saada tammi-huhtikuun 2023 aikana kertyneihin vakituisessa käytössä olevan asunnon sähköenergiakuluihin.

Omavastuu on 400 € kuukaudessa ja sähkötuen määrä on 60 % omavastuun ylittävistä sähköenergiakuluista. Sähkötukea voi saada enintään 660 € kuukaudessa.

Lisätietoa Kelan sähkötuesta >

Arvonlisävero laskee väliaikaisesti 10 prosenttiin

Sähköenergian arvonlisäveroa alennetaan määräaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022 - 30.4.2023. Kokkolan Energia vie veronalennuksen automaattisesti ja täysimääräisesti joulu-huhtikuun hintoihin. Alennus koskee kaikkia sähkönmyyntisopimuksia. Veronalennus ei koske sähkön siirtoa eikä kaukolämpöä.

Arvonlisäveron alennus tarkoittaa Kokkolan Energian Vuodenaika-tuotteessa sitä, että kuluttaja-asiakkaalta laskutetaan hintakaton mukainen summa 17,60 snt/kWh (sis. alv 10 %) joulu-huhtikuun aikana. Ensimmäinen lasku alennetulla arvonlisäverolla tulee tammikuussa 2023.

Kokkolan Energiaverkkojen sähkönsiirron energiamaksuun 30 % alennus

Kokkolan Energiaverkot jättää perimättä 30 % sähkönsiirron energiamaksuista 1.1.2023 alkaen. Väliaikainen hinnanalennus on mahdollinen, koska verkkoyhtiöt saavat helpotusta kantaverkkomaksuihin, kun Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid jättää perimättä kantaverkkomaksuja 1.12.2022 alkaen. Kokkolan Energiaverkot hyvittää hinnanalennukset täysimääräisesti asiakkaiden hyväksi.

Hyvitys huomioidaan Kokkolan Energiaverkkojen asiakkaiden sähkönsiirron energiamaksussa. Sähkönsiirron hinta koostuu perusmaksusta, energiamaksusta (senttiä per kWh) sekä verosta. Sähkönsiirron energiamaksusta jätetään perimättä 30 % Kokkolan Energiaverkot Oy:n asiakkailta 1.1.2023 alkaen. Jos esimerkiksi energiamaksun suuruus on toteutuneen kulutuksen mukaan 50 euroa, tarkoittaa 30 % hinnanalennus 15 euron vähennystä laskun loppusummaan.

Jos rahat eivät riitä sähkölaskuun, ota yhteyttä ennen eräpäivää

Jos sähkölaskun maksaminen uhkaa viivästyä, silloin on tärkeää olla yhteydessä Kokkolan Energian maksuvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Jotta maksusuunnitelma voidaan tehdä, yhteyttä on otettava ennen laskun eräpäivää. Tilapäisistä maksuvaikeuksista yleensä selvitään neuvottelemalla, kertoo Kokkolan Energian pääkirjanpitäjä Johanna Palokangas.

Jos kotitaloudella on laajemmin talous- ja velkaongelmia, silloin apua voi hakea Takuusäätiöltä tai valtion oikeusaputoimistosta. Esimerkiksi Takuusäätiön Velkalinja- ja Chat-neuvonnassa kartoitetaan asiakkaan talous- ja velkatilannetta sekä mietitään tarjolla olevia vaihtoehtoja, kuten maksusuunnitelmaa, tukia tai avustuksia. Samoin oikeusaputoimiston velkaneuvonnassa asiakasta autetaan punnitsemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja sekä autetaan laatimaan maksusopimuksia.

Maksuvalvonnan yhteystiedot puh. 0800 050 65 (klo 10-16) tai sähköpostilla maksuvalvonta@kokkolanenergia.fi. Puhelut 0800-alkuisiin numeroihin ovat maksuttomia.