Sähkökatkoista viestitään verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa

Sähköpulan aiheuttamista mahdollisista sähkökatkoista tiedotetaan Kokkolan Energian verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Sähköpula voi yllättää joko nopeasti tai hitaasti. Tämä vaikuttaa siihen, miten nopeasti Kokkolan Energiaverkkojen asiakkaita pystytään tiedottamaan tai varoittamaan tulevista sähkökatkoista.

Laajemmista sähkökatkoista viestitään heti, kun se on mahdollista ja tilannekuva muodostettu. Syitä sähkökatkoihin voi olla useita ja mikäli sähkökatko johtuu sähköpulasta, Fingrid voi lyhyellä varoitusajalla pyytää Kokkolan Energiaverkkoja rajoittamaan sähkönjakelua.

– Mikäli sähkökatkos tulee yllättäen, siitä viestiminen reaaliajassa on haastavaa. Pyrimme saamaan mahdollisimman nopeasti tiedon verkkosivuillemme ja sosiaalisen median kanaviin. Kriisitilanteissa meillä on mahdollisuus hyödyntää myös Kokkolan kaupungin viestintäkanavia, kertoo Kokkolan Energian viestintäpäällikkö Eveliina Palola.

Laajemmissa vikatilanteissa ongelmana on ollut myös järjestelmien kaatuminen. Kokkolan Energian verkkosivut on siirretty uudelle palvelimelle, jolloin niiden pitäisi kestää suurempaa rasitusta.

– Olemme myös päivittäneet prosesseja, jotta vikatilanteissa pystymme viestimään asiakkaille entistä nopeammin ja luotettavammin, Palola jatkaa.


Mitä teen, jos sähköpula yllättää ja sähköt katkeavat?

1.  Odota rauhassa 3-5 minuuttia, sähköt voivat palautua automaattisesti. Mikäli sähköt eivät palaudu ja naapureillakaan ei näy sähköä, voi kyse olla laajemmasta sähkökatkosta.

2.  Etsi tietoa sähkökatkosta. Ensimmäisenä kannattaa käydä katsomassa Kokkolan Energiaverkkojen keskeytyskartalta, näkyykö sähkökatko siellä. Keskeytyskartalla näkyvät sekä suunnitellut että suunnittelemattomat sähkökatkot. Tiedotamme laajemmista katkoista myös Kokkolan Energian sosiaalisen median kanavissa.Sähköpulaan liittyvät sähkökatkot saattavat tulla niin äkillisesti, että emme välttämättä ehdi välittämään tietoa reaaliajassa asiakkaille. Odota rauhassa ja seuraa tilannetta.

3. Älä ruuhkauta linjoja. Jos vika on laajalla alueella, odota rauhassa, sillä verkkoyhtiö on tietoinen laajoista sähkökatkoista. Vikapäivystysnumeroon kannattaa soittaa siinä tapauksessa, mikäli sinulla on tarkempaa tietoa sähkökatkon aiheuttajasta tai sähköt eivät palaudu normaalisti esimerkiksi sähköpulasta aiheutuvan sähkökatkon päättymisen jälkeen.

4. Seuraa sosiaalisen median kanavia sähköpulatilanteessa. Tietoa pyritään jakamaan mahdollisimman pian Kokkolan Energian verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit kysyä tilanteesta esimerkiksi somepostauksen alla. Pyrimme kootusti vastaamaan askarruttaviin kysymyksiin.

5. Varaudu sähkökatkoihin etukäteen. Kotona kannattaa pitää pientä kotivaraa häiriötilanteita varten. Kotivaraan kuuluu etukäteen hankitut varastot ruokaa, juomaa sekä esimerkiksi kynttilöitä, varavirtalähteitä ja patterilamppuja. Puhelimen käyttöä kannattaa rajoittaa, jotta akku riittää esimerkiksi vikatilanteen seurantaan tai avun hälyttämiseen.