Usein kysyttyä

Miksi saan sähkölaskuja kahdesta eri energiayhtiöstä?

Jos kaksi energiayhtiötä lähettää sinulle samalta aikajaksolta kumpikin oman laskunsa, on kyse siitä, että olet kilpailuttanut sähkösi. Ostat siis sähköenergian eri myyjältä kuin yhtiöstä, joka toimittaa sähkösi. Sähköenergiasta ja sähkön siirrosta tulee siis eri laskut. Mikäli ostat sähkön ja siirron samalta yhtiöltä, laskutetaan ne yhdellä laskulla.


Miksi en voi ostaa sähkön siirto muualta kuin paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltäni?

Sähkönsiirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä eli sitä ei pysty kilpailuttamaan. Siirtohinnat perustuvat kunkin alueen todellisiin kustannuksiin, eikä niihin vaikuta sähkön myyjä tai sähkösopimuksen kilpailuttaminen. Hintatason kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.


Mikä on e-lasku?

E-lasku on sähköisessä muodossa oleva lasku, jonka saat helposti suoraan omaan verkkopankkiisi. Valitsemalla e-laskun vältyt esimerkiksi viite- ja tilinumeroiden näpyttelyltä. Ajan lisäksi säästät myös luontoa. E-lasku on turvallinen tapa vastaanottaa ja maksaa laskuja.


Miten vaihdan e-laskuun?

E-laskun voit tilata omassa verkkopankissasi ja maksamaton e-lasku näkyy verkkopankin etusivulla siihen saakka, kunnes hyväksyt sen maksettavaksi. Useimmissa pankeissa voit myös tilata itsellesi muistutuksen saapuneesta e-laskusta.


Voinko nähdä jostain vanhat sähkölaskuni?

Voit tarkastella vanhoja laskujasi Online-palvelussamme.


Onko mahdollista saada laskuja useammin? Tuleeko siitä lisäkuluja?

Voit valita kanssamme laskutusvälisi. Vaihtoehtoina sinulla on kuukauden, kahden kuukauden tai kolmen kuukauden välein tapahtuva laskutus.

Laskutusvälin muutoksesta ei koidu ylimääräisiä kustannuksia. Laskutusvälin muutoksesta voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Miksi maksan perusmaksuja, vaikka en käytä sähköä ollenkaan?

Sähkön siirtopalveluiden ylläpitämisen kustannuksista suurin osa muodostuu muusta kuin sähkönkäytön määrästä. Jakeluverkkoyhtiön on huolehdittava, että alueen asukkaat saavat sähköä tarvittaessa, ja siksi sähköverkkoa on jatkuvasti huollettava ja kehitettävä.


Miksi minulla on suurempi lasku kuin naapurilla?

Laskun suuruus perustuu sähkönkäyttöön. Sähkönkäytön määrään vaikuttavat mm. kiinteistön lämmitystapa, koko ja ikä, asunnon sähköinen varustetaso sekä asukkaiden lukumäärä, sähkönkäyttötottumukset ja kiinteistön lämmöneristys. Laskutusväli voi myös olla eri.


Olen muuttamassa, miten minun tulisi toimia?

Sähkösopimukset ovat osoitekohtaisia. Sinulla voi olla samanaikaisesti voimassa useampia sähkösopimuksia eri osoitteissa. Saatat tarvita sähköä kahdessa paikassa, jos vaikka remontoit uutta asuntoa, mutta asut vielä vanhassa osoitteessasi.

Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Aloita uusi sopimus siitä päivästä, jolloin haluat sähköntoimituksen alkavan. Vanha sopimuksesi päättyy vasta, kun päätät itse sopimuksesi tai uusi asiakas tekee osoitteeseen sopimuksensa. Päätä vanha sopimuksesi siihen päivään, kun muutto ja loppusiivous on hoidettu.

Sähköt katkeavat kohteesta sopimuksen päättyessä, jos uuden asiakkaan sopimusta ei ole tehty.


Minulla on määräaikaisen sähkösopimus ja olen muuttamassa. Kuinka toimin?

Ilmoita asiakaspalveluumme muutostasi. Määräaikainen sopimuksesi voi jatkua myös uudessa osoitteessasi jos uusi käyttöpaikka ja vanha käyttöpaikka vastaa toisiaan. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää.


Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella?

Määräaikainen sähkösopimus tehdään nimensä mukaisesti määräajaksi. Se sitoo kumpaakin osapuolta sopimuskauden ajan. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustavampi ja sen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta ei tarvitse uusia, toisin kuin määräaikaista sähkösopimusta.


Miten kaukolämpö toimii?

Kaukolämpöä saadaan sähköä ja lämpöä tuottavista voimalaitoksista ja lämpökeskuksista. Käytännössä kaukolämpö on puhdasta, kuumaa vettä, joka kiertää suljetussa kaksiputkisessa (meno- ja paluujohto) kaukolämpöverkossa voimalaitokselta/lämpökeskukselta asiakkaiden lämmönvaihtimiin ja takaisin. Kaukolämpövesi lämmittää lämmönvaihtimissa virtaavan kiinteistön lämmitysverkon veden sekä lämpimän käyttöveden. Lämmönvaihtimet erottavat vesijärjestelmät toisistaan, joten ne eivät sekoitu keskenään. Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan ja alimmillaan se on kesällä, jolloin lämpöä tarvitaan pääasiassa vain lämpimään käyttöveteen. Lämmityskatkokset ovat harvinaisia, koska kaukolämpöverkot ovat yleensä rengasmaisesti rakennettuja, minkä ansioista lämpöä on saatavissa useammalta kuin yhdeltä syöttösuunnalta.


Kuinka kaukolämpöverkkoon voi liittyä?

Kaukolämpöön voidaan liittää kaukolämpöverkon lähellä olevat sekä uudet että vanhat kiinteistöt. Parhaiten saat tiedon kaukolämmön saatavuudesta lähettämällä meille tarjouspyynnön, joka sisältää kiinteistösi tarkemmat tiedot. Tarjouspyynnön lähettäminen ei sido lähettäjää millään tavalla.